6 dingen die je beter niet met afwasmiddel kunt schoonmaken

Wist jij dit?

Even in de vaatwasser, of even in een sopje: veel mensen gebruiken afwasmiddel voor bijna alles. En hoewel het natuurlijk belangrijk is om je keukengereedschap goed schoon te maken, zijn er ook items waarvoor je beter géén afwasmiddel kunt gebruiken. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

1. Gietijzeren pannen

Als eerste: gebruik geen afwasmiddel voor gietijzeren pannen. Het verwijdert de ingebakken laag, ook wel de ‘seasoning’ genoemd, die zorgt voor een natuurlijke antiaanbaklaag. Zonder deze laag blijft het eten niet alleen plakken, maar wordt de pan ook vatbaarder voor roest. Voor het reinigen van gietijzeren pannen is heet water en een stevige borstel meestal voldoende.

2. Roestvrij staal

Er zijn een heleboel keukenapparaten die van roestvrij staal gemaakt zijn, juist omdat dit materiaal zo makkelijk schoon te maken is. Toch kun je er beter geen afwasmiddel voor gebruiken! Afwasmiddel kan roestvrijstalen oppervlakken dof maken. Gebruik liever een speciale roestvrijstalen reiniger óf gewoon water om de glans te behouden en krassen te voorkomen.

3. Koffiezetapparaat

Een lekker kopje koffie is voor veel mensen een hoogtepuntje van de dag. Maarre, dan wil je natuurlijk geen zeep proeven! Bij het schoonmaken van je koffiezetapparaat kan afwasmiddel achterblijven, en de smaak van je koffie beïnvloeden. Je kunt een koffiezetapparaat daarom beter schoonmaken met een azijnoplossing of speciale reinigingsmiddelen.

4. Hardhouten vloer

Hardhouten vloeren staan er natuurlijk bekend om dat ze ontzettend lang mee gaan. Voorwaarde is alleen wel dat je ze op de juiste manier onderhoudt. Afwasmiddel is dan niet de way to go. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de vloer beschermende oliën verliest, en daardoor zal deze sneller beschadigingen oplopen. Gebruik daarom altijd een reiniger die speciaal is ontworpen om houten vloeren schoon te maken en hun glans te laten behouden.

5. Geverfde muren

Vlekje op de muur verwijderen? Niet met afwasmiddel in ieder geval! Afwasmiddel kan de verf van je muren beschadigen en strepen achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn. Bovendien kan het de verf laten verbleken of afbladderen. Gebruik in plaats daarvan een zachte microvezeldoek en wat water, óf werk de muur bij met wat verf.

6. Leren meubilair

Ter afsluiting: ook voor je leren meubels kan afwasmiddel funest zijn. De chemicaliën in afwasmiddel kunnen het leer namelijk flink uitdrogen en beschadigen, wat weer leidt tot scheuren. Leer heeft speciale verzorging nodig om soepel en mooi te blijven. Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor leer en volg de instructies op het etiket. Regelmatig onderhoud met een speciale leer conditioner helpt om het leer gehydrateerd en in goede staat te houden, zodat je meubels langer meegaan en er beter uitzien!

Lees ook: Déze vier sterrenbeelden zijn het beste in schoonmaken

Bron: The Spruce | Beeld: Pexels