6 dingen die je nooit schoon moet maken met schoonmaakazijn

schoonmaakazijn

Je kunt veel schoonmaken met schoonmaakazijn, maar deze dingen kun je beter overslaan

Het is handig, effectief, goedkoop én je kunt er bijna alles mee schoonmaken: we hebben het natuurlijk over schoonmaakazijn. Van het verwijderen van kalk in de badkamer tot het schoonmaken van je zweterige sportkleding, het komt bij veel schoonmaakklusjes van pas. Toch zijn er bepaalde klusjes waar je het middel beter niet voor kunt gebruiken. 

Schoonmaakazijn

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat schoonmaakazijn iets heel anders is dan andere azijnsoorten. Het verschil tussen schoonmaakazijn en ‘reguliere’ witte azijn zit hem in de zuurtegraad. Witte azijn heeft een zuurtegraad van 5 procent, die van schoonmaakazijn is 6 procent. Dat verschil klinkt niet zo groot, maar dat is het wel degelijk. Schoonmaakazijn is namelijk 20 keer zo geconcentreerd als andere azijnsoorten. Dat maakt het erg geschikt om mee schoon te maken. Het is extra geschikt als je gevoelig bent voor bepaalde chemicaliën, want het is een natuurlijk product.

Juist door die geconcentreerde zuurtegraad is het goedje niet geschikt om de volgende dingen mee schoon te maken.

1. Elektronica

Hoewel schoonmaakazijn goed werkt om ramen schoon te maken, kun je beter ver weg blijven bij elektronische schermen. Het kan de antireflectiecoating op de schermen van televisies, mobiele telefoons, tablets en computerschermen namelijk beschadigen, en dat is zonde!

2. Werkbladen en vloeren van natuursteen

Heb jij een mooi aanrecht van natuursteen? Dan is schoonmaken met schoonmaakazijn uit den boze, ook als het werkblad een beschermlaagje heeft. Hetzelfde geldt voor vloeren van natuursteen. Doordat de azijn zo zuur is, kan het namelijk voor beschadigingen zorgen in het natuursteen.

3. Gietijzer

Schoonmaakazijn veroorzaakt putjes en roest op gietijzeren oppervlakken, doordat het de kruidenoliën verwijdert die het gietijzer beschermen. Een gietijzeren pan schoonmaken met azijn is niet helemaal uit den boze, maar zorg er wel voor dat je de azijn goed van de pan afspoelt.

4. Roestvrijstalen keukenmessen en apparaten

Ook bij roestvrijstalen keukenmessen en apparaten moet je oppassen voor schoonmaakazijn. Je kunt ze er wel mee schoonmaken, maar ook hierbij moet je erop letten dat je de azijn van het materiaal afspoelt. Blijft de azijn er te lang op zitten? Dan loop je risico op lelijke bultjes en putjes.

5. Gewaxte en onafgewerkte houtoppervlakken

Heb jij een onafgewerkte houten tafel of kast in huis? Ook die kun je beter niet met schoonmaakazijn schoonmaken. Het zuur kan namelijk in het hout gaan bijten, waardoor het materiaal verkleurt.

6. Rubberen pakkingen en slangen

Net als gietijzer en onafgewerkt hout is ook rubber niet zo’n fan van schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn kan er namelijk voor zorgen dat sommige soorten rubber uiteenvallen. Let daarom op bij het schoonmaken van kleine apparaten, vaatwassers en wasmachines. Raadpleeg de handleiding van het apparaat om te controleren of je het kunt schoonmaken met schoonmaakazijn.

Lees ook: Dit kun je allemaal met schoonmaakazijn doen

Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash, Towfiqu barbhuiya