8 veelgemaakte schoonmaakfouten die je moet afleren

Deze schoonmaakfouten doen helaas meer kwaad dan goed

Schoonmaken? Dat doen we het liefst zo snel en zo efficiënt mogelijk. Hoewel het internet vol staat met handige schoonmaaktips en -hacks, zijn er bepaalde gewoonten die meer kwaad dan goed doen. Neem je schoonmaakroutine dan ook eens goed onder de loep en voorkom deze acht veelgemaakte schoonmaakfouten. 

1. Te veel van een schoonmaakproduct gebruiken

Gooi jij je emmertje ook altijd vol met allesreiniger? Of doe je lekker veel wasmiddel in je wasmachine? Je denkt misschien dat je vloeren, kasten en kleren hier éxtra schoon van worden, maar helaas is dit niet het geval. Als je te veel van een schoonmaakproduct gebruikt, blijft er nog wat van dit product achter op hetgeen dat je schoonmaakt. Dit residu is een echte vuilmagneet: vuil blijft hier makkelijk aan plakken. Gebruik daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid of zelfs iets minder – daarmee klaar je het klusje ook én voorkom je dat je zelfs extra moet schoonmaken.

2. Schoonmaken met vieze apparaten

“Oh ja, de wasmachine moest ik nog schoonmaken. Ach, komt een volgende keer wel.” Hoe vaak heb je zo’n schoonmaakklusje wel niet uitgesteld? Hoewel het natuurlijk geen leuk klusje is om je dweil, stofzuiger of je wasmachine schoon te maken, is het wel een heel belangrijk onderdeel van je schoonmaakroutine. Immers: hoe kun je schone resultaten verwachten als je vieze schoonmaakapparaten gebruikt? Als je wasmachine een geur heeft van de bacteriën in alle wasmiddelresten, gaat je kleding er niet frisser op ruiken. En zit je stofzuigerzak vol stof? Dan kun je stofzuigen wat je wil, maar het stof in je kamer wordt er niet minder op. Neem daarom de tijd om je schoonmaakapparaten regelmatig grondig te reinigen.

3. Eén (desinfectie)doekje gebruiken om je badkamer schoon te maken

Desinfectiedoekjes zijn ideaal om de wastafel in de badkamer snel af te vegen. Hup, weg met al die haartjes, tandpastaresten en dat stof. Het kan dan ook heel verleidelijk zijn om snel de rest van de badkamer ook af te nemen met dat doekje. Maar let op, dat kleine vierkantje bevat in de verste verte niet genoeg desinfectiemiddel om een hele badkamer schoon te maken. Tegen de tijd dat je bij het toilet bent aangekomen, zijn de desinfecterende eigenschappen verdwenen en ben je eigenlijk alleen maar bacteriën aan het verspreiden. Gebruik daarom meerdere desinfectiedoekjes of een schoon doekje met voldoende desinfectiemiddel en water.

4. Schoonmaakmiddelen niet goed opbergen

Een van de schoonmaakfouten die veel wordt gemaakt, is het niet handig opbergen van schoonmaakmiddelen. Staan jouw kasten ook bomvol met allesreinigers, schoonmaakazijn, antikalkmiddel, soda, glasreiniger, stofdoeken, raamwissers en schuursponsjes? Grote kans dat je dan meer tijd kwijt bent aan het zoeken van het juiste schoonmaakmiddel dan aan het schoonmaakklusje zelf. Een handige tip is om je schoonmaakmiddelen te verdelen per ruimte of per klusje. Bewaar je stofdoeken bijvoorbeeld bij je allesreiniger en je raamwasser bij je glasreiniger. En heb je boven en beneden een toilet? Dan kan het makkelijk zijn om in beide ruimtes een toiletreiniger neer te zetten.

5. De gebruiksaanwijzing niet lezen

Vaak denken we wel te weten hoe we een bepaald schoonmaakmiddel moeten gebruiken, maar soms is het toch verstandig om de gebruiksaanwijzing door te nemen. Hierop lees je bijvoorbeeld hoeveel schoonmaakmiddel je nodig hebt, hoelang je het moet laten inwerken en of je het weg moet spoelen met water. Het is een kleine moeite om de gebruiksaanwijzing te lezen en het bespaart je heel wat extra schrobben en frustratie.

6. Te agressieve reinigingsmiddelen gebruiken

Net zoals het gebruik van te veel schoonmaakmiddel een enorme schoonmaakfout is, is het ook een slecht idee om te agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Je kunt hierdoor vaak meer kwaad dan goed doen. Een goed voorbeeld van een agressief schoonmaakmiddel is chloorbleekmiddel. Hoewel dit als een tierelier kan ontsmetten, is het niet bepaald geschikt om je kasten of je vloer mee schoon te maken. Daarnaast kunnen de dampen ook nog eens giftig zijn. Gebruik daarom liever zachte reinigingsmiddelen en grijp alleen naar het krachtigere alternatief als de nood hoog is.

7. Stofzuigen voordat je gaat afstoffen

Ga jij altijd eerst de hele kamer door met de stofzuiger voordat je je kasten en tafels afstoft? Bespaar jezelf wat moeite en keer die volgorde om. Je moet een kamer eigenlijk altijd van boven naar beneden schoonmaken. Maak je de hanglamp of de kast schoon? Dan dwarrelt er altijd wat stof op de vloer. En dan is het natuurlijk ontzettend zonde als je nét gestofzuigd hebt.

8. Alles tegelijk schoonmaken

Stel jij het schoonmaken ook altijd uit totdat alles in huis rijp is voor een poetsbeurt? Hoewel het misschien efficiënt voelt om alles tegelijk schoon te maken, is dit helaas juist niet het geval. Op deze manier ben je vaak uren bezig met alles poetsen en boenen, waardoor je vaak snel overweldigd raakt. Het is juist veel efficiënter en effectiever om elke dag een beetje schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan het uitruimen en inruimen van de vaatwasser, de was doen of een paar kamers stofzuigen. Alle kleine beetjes helpen!

Lees ook: Deze 3 dingen moet je nooit met een microvezeldoekje schoonmaken

Bron: The Spruce | Beeld: Unsplash, Pille R. Priske