Schone vaat: deze manier van afdrogen is het minst hygiënisch

afdrogen

Weet jij wat de beste manier is om de afwas te drogen?

Een schone vaat krijg je niet alleen met een goede afwasmachine of door zelf flink te schrobben in een teiltje. De manier waarop je jouw servies afdroogt, is net zo belangrijk voor een brandschoon resultaat. Ga jij voor écht smetteloos serviesgoed? Dit zijn de meest hygiënische manieren om de afwas af te drogen. Wij maken ons vaak nog schuldig aan de minst schone manier…

1. Drogen in de afwasmachine

Als je in het bezit bent van een afwasmachine, ben je een dubbele geluksvogel. Ten eerste hoef je niet zelf je handen in het sop te steken, en ten tweede is de droogcyclus van de machine ook nog eens het beste voor je vaat. Door de hoge temperaturen waarmee de afwas in de vaatwasser ‘afgedroogd’ wordt, blijven de meeste bacteriën niet in leven.

2. Drogen aan de lucht

Heb je geen vaatwasmachine of doe je een gedeelte van de afwas met de hand? Grijp niet meteen naar de theedoek! Volgens het Amerikaanse University of Rochester Medical Center kun je de vaat beter aan de lucht laten drogen. Gebruik een afdruiprek en laat je schoongemaakte borden en kopjes gewoon even staan. Zo zie je maar dat minder werk niet meteen een slechter resultaat betekent.

3. Afdrogen met een papieren doek

Helaas geen duurzame oplossing, maar wel hygiënisch: afdrogen met een papieren doek. Omdat je deze doekjes weggooit na gebruik, zitten er geen bacteriën meer aan van de vorige afdroogbeurt en houd je het servies op en top schoon. Misschien geen oplossing voor iedere dag, want je afvalbak raakt op deze manier snel vol.

4. Afdrogen met een theedoek

Dit is wat de meeste afwassers doen, maar schijnt eigenlijk de minst schone methode te zijn. Vaak wassen we theedoeken niet vaak genoeg, waardoor er veel bacteriën op zitten. Die verspreiden we vervolgens bij het drogen over onze schone vaat. Probeer dus vaker te kiezen voor drogen aan de lucht of gebruik iedere dag een schone theedoek. Het is ook beter om de droogdoek te laten drogen voor je hem weer gebruikt.

Lees ook: Dit is wat mensen met een schone keuken altijd doen na het afwassen

Bron: Real Simple | Beeld: Pixabay