De afzuigkap schoonmaken doe je zo!

afzuigkap schoonmaken

Zo is ‘ie binnen no time weer spic en span

De afzuigkap: een keukenprins of -prinses kan er niet zonder. Hij zorgt ervoor dat de geuren en dampen van onze avonturen in de keuken efficiënt worden verwijdert. Desondanks wordt de afzuigkap vaak over het hoofd gezien als het gaat om het schoonmaken ervan. Het is daarom hoog tijd om je afzuigkap eens grondig onder handen te nemen. We geven je daarvoor met alle liefde een aantal tips. 

Filters reinigen

Binnen in de meeste afzuigkappen bevinden zich filters die vet en vuil opvangen, en deze filters vragen nou eenmaal om een regelmatige schoonmaak. Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe pak je dit klusje precies aan? 24Kitchen geeft verschillende mogelijkheden waarop je te werkt kunt gaan. Zo heb jij de filters van je afzuigkap binnen no time weer glanzend schoon!

Baking soda

Baking soda is een veelgeprezen wondermiddel op het gebied van schoonmaken, maar pas op als het gaat om aluminium filters. Baking soda kan deze namelijk flink beschadigen. Is je filter niet van aluminium? Dan is baking soda een heel handig hulpmiddel. Je kunt een oplossing maken door baking soda te mengen met een druppel afwasmiddel en heet water. In dit mengsel laat je het filter vervolgens 15 tot 30 minuten weken. Spoel ze vervolgens af en zorg ervoor dat ze goed droog zijn voordat je ze weer terugplaatst. Kind kan de was doen!

Vaatwasser

Het schoonmaken van afzuigkapfilters is een fluitje van een cent als je de hulp van je vaatwasser inschakelt. Raadpleeg wel eerst even de handleiding van je afzuigkap, want niet alle filters kunnen de hitte, stoom en vaatwastabletten verdragen. Als de handleiding zegt dat het kan, plaats je het filter met de vette kant naar beneden in de vaatwasser en zorg je ervoor dat het niet klem komt te zitten. Kies bij voorkeur een mild en kort programma. Na het draaien van de vaatwasser, leg je het filter op een theedoek om goed te drogen en plaats je het vervolgens terug in de afzuigkap.

Ontvetter

Daarnaast bestaan er speciale afzuigkapontvetters. Deze krachtige reinigers nemen het zware werk voor je uit handen. Het gebruik ervan is simpel: je spuit de ontvetter op de filters, laat het 20 tot 30 minuten inwerken, spoelt de filters af met heet water, laat ze goed drogen en zet de schone filters terug in de afzuigkap.

Buitenkant schoonmaken

Om je afzuigkap aan de buitenkant schoon te maken, kun je een eenvoudig schoonmaakmengsel maken met ingrediënten zoals groene zeep, baking soda, of afwasmiddel. Neem vervolgens een doek, doop deze in het mengsel en neem de afzuigkap goed af. Pak vervolgens een schone doek, maak deze vochtig en haal zo de zeepresten weg. Vervolgens is het belangrijk om de kap grondig droog te maken met een theedoek, om hem weer te laten glanzen.

Als je afzuigkap van roestvrij staal is gemaakt, kun je optioneel speciaal RVS-reinigingsmiddel gebruiken. Voor een streepvrij resultaat is het aan te raden om de afzuigkap af te drogen met een microvezeldoek, et voilà: je afzuigkap is weer als nieuw!

Lees ook: 8 dingen die je kunt schoonmaken met citroen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels