Aha! Dit is waarom donkere kleding vaak stinkt na het wassen

donkere kleding

Het kan aan een paar dingen liggen

Is het jou ook weleens opgevallen dat er na het wassen van zwarte of andere donkere kleding soms vieze geurtjes vrijkomen? Bij lichte of witte was heb je hier waarschijnlijk geen last van. Hoe dit kan? We je uit hoe het zit.

Muffe geur

Je hebt net de was gedaan en gaat ervan uit dat je kleding weer lekker fris en fruitig is en ruikt. Maar wanneer je de wasmachine opent ruik je ineens een muffe geur. Bah! Wanneer de kleding is opgedroogd trekt deze geur echter weer weg, maar je wil natuurlijk weten hoe die geur er in eerste instantie is gekomen? De geur is eigenlijk alleen merkbaar bij donkere kleding en dit heeft een reden. “Als je (zwarte) was muffig of zelfs een beetje schimmelig ruikt, komt dat meestal doordat de wasmachine vies is of dat je het deurtje na het wassen dicht doet”, vertelt huishoud-expert Zamarra Kok aan Margriet.

Lagere temperaturen

“Daarbij wassen we zeker donkere was op steeds lagere temperaturen met wasprogramma’s die steeds minder water gebruiken”, legt ze uit. “Vloeibare wasmiddelen lossen zo niet goed op. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen.”

Combinatie

Maar waarom lijkt de geur alleen bij donkere was tevoorschijn te komen? “Donkere kleding houdt die geur beter vast dan licht textiel, zeker als er veel synthetische vezels tussen zitten”, aldus Zamarra. Het zit ‘m in de combinatie van een vieze wasmachine en het materiaal van de donkere was. Hoe je de vervelende geur kunt voorkomen? “Een wasprogramma kiezen met extra water kan enorm helpen, net als het toevoegen van een kopje schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje”, aldus Zamarra. Aha, duidelijk!

Lees ook: Kun je zijden kledingstukken ook in de wasmachine wassen? 

Bron: Margriet | Beeld: Pexels