Aha! Hierom mag je waterfles eigenlijk niet in de vaatwasser

vaatwasser

Even met de hand is ook maar een kleine moeite, toch?

Als je elke dag een herbruikbaar flesje meeneemt, moet je die natuurlijk ook regelmatig schoonmaken. Als je thuis een vaatwasser hebt, is het heel verleidelijk om het flesje daarin te doen. Logisch, want je zet ‘m toch sowieso aan, niet? Helaas blijkt dat toch niet zo goed voor onze gezondheid te zijn…

Herbruikbare flessen

Stichting Tegengif deed onderzoek naar het effect van de vaatwasser op plastic flessen. Ze onderzochten 39 herbruikbare plastic flessen die tien dagen lang, twee keer per dag, in de vaatwasser werden gestopt. En wat bleek? In meer dan de helft van de flessen werd de hormoonverstorende stof DiBP gevonden.

De onderzoekers kwamen hier achter door chemicaliënresten af te nemen en de resultaten te vergelijken met 39 andere flessen die niet in de vaatwasser waren geweest. In die flessen werd de hormoonverstorende stof niet gevonden.

Het gevaar van DiBP

“Het is bekend dat deze stoffen bij mannen een remmende werking hebben op de productie van het mannelijk hormoon testosteron”, zegt Jorke Kamstra, universitair docent hormoonverstorende stoffen aan de Universiteit Utrecht. Ondanks dat deze omschrijving misschien een beetje vaag klinkt, kunnen de effecten enorm zijn. “In dierproeven is er misvormingen in de plasbuis en het niet goed indalen van de zaadballen geobserveerd. Ook bij mensen zijn er gevolgen voor de reproductieorganen gevonden”, aldus Kamstra.

Andere vreemde stoffen

De stof die het meest werd gevonden was DiBP, maar dat bleek niet het enige zorgwekkende onderzoeksresultaat te zijn. De onderzoekers vonden namelijk maar liefste 30 andere stoffen waarvan ze niet precies weten wat ze kunnen aanrichten. “Het zouden stoffen kunnen zijn die niks met ons doen, maar ze zouden ook schade aan kunnen richten. We weten het simpelweg niet”, voegt Kamstra toe. Niet meer doen dus!

Lees ook: Hoe vol kan een vaatwasser nu echt? 4 vragen over de vaatwasser beantwoord

Bron: Radar AvroTros | Beeld: Adobe Stock