Aha: zo houd je je toilettas schoon en opgeruimd

toilettas

Hoe schoon is jouw toilettas?

Voor we op vakantie gaan moet er flink ingepakt worden. We proppen onze koffers vol met kleding voor elk soort weer, gooien er nog een pak hagelslag en een pot pindakaas bij tussen, en zijn bijna klaar om te gaan. Maar natuurlijk kunnen we een goedgevulde toilettas niet zomaar vergeten! Voordat je je toilettas van vorig jaar weer achteloos in je koffer stopt: ga eens na of deze niet een goede schoonmaakbeurt kan gebruiken.

Toilettas schoonmaken

In onze toilettas hebben we vaak volop producten zitten die het leven net iets schoner en comfortabeler maken. Tandenborstels, crèmes, deodorant, geurtjes, kwastjes, sponsjes en make-up: eigenlijk allemaal producten die je het liefst goed schoonhoudt. Maar omdat ze vaak nat worden gebruikt en we ze intensief gebruiken, maken júist deze dingen van je toilettas een echte broedplaats voor bacteriën. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Het is dus handig om in elk geval voor élk uitstapje een snelle reiniging van je toilettas te doen. We leggen je precies uit hoe je het makkelijkst te werk kunt gaan.

Wassen

Het makkelijkst is om je toilettas eens goed te legen en vervolgens in de wasmachine te doen. Het is echter niet gegarandeerd dat dit zomaar kan – een toilettas van katoen of polyester kun je bijvoorbeeld makkelijk mee-wassen. Maar wat als er een verstevigende bodem van karton in je toilettas zit? Of een luxe leren toilettas? Die kun je beter niet in de wasmachine doen. Check daarom altijd goed het labeltje binnenin je toilettas.

Sopjes en doekjes

Een alternatief is om je toilettas met een sopje met groene zeep af te nemen met bijvoorbeeld een zachte doek of zacht borsteltje. Zo voorkom je dat je je toilettas doorweekt, met allerlei nare gevolgen voor het materiaal. Ook kun je op veel plekken tegenwoordig antibacteriële doekjes vinden. Deze werken ook goed om de binnen- en buitenkant van je toilettas mee af te nemen. Mooi meegenomen: deze doekjes zijn ook erg handig om de inhoud van je toilettas een snelle schoonmaakbeurt mee te geven. Zo zorg je dat ook je toiletproducten weer mooi schoon meekomen in hun schone toilettas. Ook helpt het om vochtige producten goed te drogen en te verpakken voor je ze in de toilettas doet. Zorg bijvoorbeeld voor een kokertje om je tandenborstel of make-upsponsjes na gebruik, en droog shampooflesjes na het douchen goed af.

Geurtjes

Mocht je nu geen tijd hebben voor een grote schoonmaakbeurt, maar vooral van nare geurtjes uit je toilettas af willen komen: kies dan voor baking soda. Strooi een kleine hoeveelheid in je toilettas, laat een nachtje intrekken, en klop de volgende ochtend goed uit. Of zorg met een stofzuiger op een lage stand dat je de restjes er goed uit haalt. Zo ruikt je toilettas in elk geval weer fris!

Lees ook: Vijf manieren om slim met je vakantiegeld om te gaan

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Timur Weber