Aha! Zo krijg je kaarsvet uit kleding en andere stoffen

kaarsvet

Supermakkelijk!

Af en toe krijg je te maken met hardnekkige vlekken. Je kunt boenen wat je wilt, maar niks helpt. Het lijkt erop dat je je kledingstuk of tafelkleed moet weggooien. Een van die moeilijk te verwijderen dingen is kaarsvet. De warme vloeistof trek in de stof en droogt snel op, waardoor het onmogelijk lijkt om de stof schoon te krijgen. Maar er bestaan trucjes die het een stuk makkelijker maken!

Strijkijzer en keukenrol

Wat kaarsvet moeilijk te verwijderen maakt, is dat het hard wordt wanneer het afkoelt. Door het kaarsvet te verhitten wordt het weer vloeibaar, en kun je het makkelijk schoonmaken. Leg een velletje keukenrol op de vlek en strijk de vlek er met je strijkijzer uit. Door de warmte wordt het kaarsvet weer vloeibaar en de keukenrol absorbeert het.

Föhnen

Geen strijkijzer bij de hand? Een föhn heeft een vergelijkbaar effect. Leg een oude theedoek op de vlek en zet de föhn erop. Het kaarsvet zal smelten en in de theedoek trekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon keukenrol gebruiken.

In de vriezer

Je kunt kaarsvet ook met kou verwijderen. Stop de vieze stof in de vriezer en laat het goed uitharden. Je kunt dan het harde kaarsvet zo van de stof aftrekken. Kijk wel goed naar het materiaal van de stof, want niet alle stoffen lenen zich voor deze truc. Wol of andere kwetsbare materialen zijn hier niet voor geschikt. Het kaarsvet blijft hier waarschijnlijk in vastzitten, waardoor je de stof kapottrekt.

Kokend water

Deze tip is niet geschikt voor alle materialen. Kokend water is natuurlijk erg heet, waardoor sommige stoffen kunnen beschadigen. Heb je een item dat niet zo kwetsbaar is zoals katoen, dompel de vlek dan een paar keer onder in gekookt water. Zo smelt het kaarsvet uit de stof.

Lees ook: Aha! Op deze manieren kan je azijn gebruiken voor de was

Bron: Lidl | Beeld: Pexels