Aha: zo maak je de inductieplaat het beste schoon

inductieplaat

Spoiler: het verschilt per vlek

Een inductieplaat is enorm handig om op te koken. Maar omdat deze van glas wordt gemaakt, heb je voor de schoonmaak andere middelen nodig dan voor een gasfornuis. We vertellen je hoe je je inductieplaat weer helemaal spic en span krijgt.

Verschillende vlekken

Bij het schoonmaken van je inductieplaat is het vooral belangrijk om niet te ruw te werk te gaan. Er kunnen dan namelijk snel krassen ontstaan. Je basisbenodigdheden zijn een microvezeldoek en een spons. Welk schoonmaakmiddel je nodig hebt, hangt af van de soort vlekken die je wilt verwijderen. We zetten op een rijtje welk middel geschikt is voor welke soort vlek.

Aangekoekte etensresten

Zorg er bij het schoonmaken van aangekoekte etensresten voor dat de inductieplaat volledig is afgekoeld voordat je te werk gaat. Veeg alle losse resten weg, en strooi wat baking soda over de vlekken die blijven zitten. Spray er vervolgens wat witte azijn overheen, zodat het begint te schuimen. Laat dit even intrekken en veeg met een natte microvezeldoek de vlekken weg. Haal vervolgens nog een droge doek over het oppervlak heen voor een streeploos resultaat.

Kringen

Hoewel kringen op de inductiekookplaat er hardnekkig uitzien, zijn ze gemakkelijk te verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen, is wat afwasmiddel op de plaat druppelen en hier met een warm en vochtig microvezeldoekje overheen wrijven. Gebruik ook hier weer een droge doek om tot een streeploos resultaat te komen.

Ingebrande vlekken

Het beste middel tegen ingebrande vlekken op een inductieplaat is een melamine-schuim spons. Maar, dikke kans dat je die niet in huis hebt – en dus is er gelukkig iets dat je ongetwijfeld wél in huis hebt en kunt gebruiken om de vlekken weg te krijgen: namelijk tandpasta. Verdeel een klein beetje tandpasta over de vlekken, laat even intrekken en veeg vervolgens weg met een warme, natte microvezeldoek. Je kookplaat is weer spic en span!

Lees ook: Zo maak je je televisie op de juiste manier schoon

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock