Aha: zo maak je een prullenbak nou écht goed schoon

prullenbak

Zo zorg je ervoor dat hij vuilvrij is en fris ruikt

De prullenbak is een van de meest gebruikte producten in je woning en ziet elke dag heel wat afval. Toch komt het niet vaak voor dat we hem uitgebreid schoonmaken. Hoe kun je eigenlijk het beste te werk gaan als je je prullenbak zo schoon mogelijk wilt houden? Wij geven je tips.

Vaak schoonmaken?

Allereerst: hoe vaak moet je je prullenbak eigenlijk schoonmaken? Het verstandigst is om na het legen van je prullenbak altijd even te kijken hoe hij er vanbinnen uitziet. Zie je vlekjes of ruikt je prullenbak niet helemaal fris meer? Dan is het aan te raden om hem meteen even schoon te maken. Door dit goed bij te houden, zul je zien dat het je steeds minder tijd kost.

Benodigdheden

Voor je aan de slag gaat met het schoonmaken van je prullenbak, is het handig om een aantal dingen te verzamelen. Het gaat daarbij zowel om schoonmaakmiddelen als om de spullen waarmee je gaat scrubben. Hieronder staan de benodigdheden voor je op een rij:

  • Baking soda
  • Een scrubborstel met nylonpinnetjes
  • Allesreiniger
  • Een microvezeldoek
  • Desinfectiespray
  • Citroensap
  • Spons

Binnenkant plastic prullenbak

Veruit de meeste prullenbakken zijn van plastic gemaakt, dus daarom beginnen we met deze categorie. Zorg er allereerst voor dat je de prullenbak schoonspoelt. Ga je buiten aan de slag, dan kun je dat met een tuinslang doen; werk je binnen, dan kun je de prullenbak in je bad of douche schoonspoelen. Strooi vervolgens een beetje baking soda in de prullenbak. Dat heeft een schurende werking, waardoor vastzittende stukjes worden losgeweekt. Ook gaat het vieze geurtjes tegen. Scrub de binnenkant van de prullenbak vervolgens goed met de nylon borstel, zodat alle stukjes loskomen en kunnen worden verwijderd. Spoel alles weer goed weg. Is de bodem van de prullenbak nog plakkerig? Laat de prullenbak dan vollopen met water en een theelepel allesreiniger. Laat het sopje ongeveer een half uur weken en spoel het daarna weg.

Buitenkant plastic prullenbak

Als het goed is, is de binnenkant van je prullenbak nu spic en span. Voor de buitenkant kun je dezelfde methode gebruiken. Zorg er daarbij ook voor dat je de deksel goed schoonscrubt. Droog de gehele prullenbak vervolgens goed af met een microvezeldoek. Je hele prullenbak is dan mooi schoon en dat wil je natuurlijk zo houden. Spray daarom wat desinfectiespray op zowel de binnen- als de buitenkant van je prullenbak, laat dat even intrekken en droog de prullenbak nog een keer goed af met de microvezeldoek. Bekijk voor je gaat sprayen echter wel goed wat er op de verpakking van het desinfectiemiddel staat, want niet alle sprays zijn geschikt voor plastic materialen.