Aha: zo vaak moet je dat kleedje op je bank dus wassen

kleedje-wassen

Het moet natuurlijk wel af en toe in de wasmachine

Niets lekkerder dan na een lange dag opwarmen onder je favoriete kleedje. Toch moet hij af en toe even in de was. Hoe vaak moet je zo’n kleed nou eigenlijk wassen? Wij zochten het voor je uit.

Bacteriën krijgen vrij spel

Of je een kleed nou op de bank, je favoriete stoel of je bed hebt liggen: grote kans dat je er vaak gebruik van maakt, maar er verder niet zoveel aandacht aan besteedt. Dat terwijl je zo’n kleedje juist regelmatig moet wassen, omdat het al gauw een bron van bacteriën wordt. Hoe vaak is het eigenlijk nodig? Was jij je kleed vaak genoeg?

Afhankelijk van gebruik

Het makkelijkste antwoord op de vraag hoe vaak je een kleed moet wassen, is ook meteen het vaagste. Het hangt namelijk af van het gebruik van het kleedje. Lig je er dagelijks onder, dan moet je het natuurlijk vaker wassen dan wanneer het alleen als decoratie op je bank ligt. Het handigst is om deze regel aan te houden: is het kleed puur bedoeld als decoratie, dan is een keer per maand wassen voldoende. Lig je er vaak onder, dan kun je het beter eens in de twee weken wassen. Wordt het kleed elke dag door jou, huisgenoten en/of huisdieren gebruikt, dan is het verstandig om het elke week even te wassen.

Kleed van wol wassen

Het ene kleed is natuurlijk het andere niet. Heb je bijvoorbeeld een kleedje van wol in huis, dan zul je bij het wassen voorzichtiger moeten zijn dan met een kleedje van polyester. Wol kun je namelijk alleen met de hand wassen. Maak een lauwwarm sopje, giet daar wat wasmiddel bij en laat het kleedje er 30 minuten in weken. Wring het vervolgens voorzichtig uit, net zolang totdat er geen water meer uit komt. Merk je dat je kleed er nog niet zo schoon uitziet als je zou willen, dan kun je dat proces gerust herhalen. Omdat wol vuilafstotend werkt, hoef je een wollen kleed minder vaak te wassen dan kleden van andere materialen.

Kleed van andere materialen wassen

Heb je een kleed van een ander materiaal dan wol? Dan kun je het in veel gevallen in de wasmachine gooien. Zorg er daarbij wel voor dat je het kleed met een koud programma wast en voor de ‘delicate stoffen’-optie kiest. Ook is het niet handig om te veel wasmiddel bij het kleed te doen, omdat dat ervoor kan zorgen dat het sneller gaat rafelen. Wasverzachter wordt bovendien afgeraden: daarvan wordt je kleed eerder korrelig dan zacht. Heb je een kleed van fluweel, dan is een behandeling bij de stomerij de beste optie. Je weet dan zeker dat het materiaal zacht blijft en zijn kwaliteit behoudt.

Vlekken verwijderen

Van welk materiaal je kleed ook gemaakt is: het is wel zo handig om, voordat je het kleed gaat wassen, eventuele grote vlekken te behandelen. In de supermarkt zijn daar speciale producten voor te koop. Druppel een klein beetje van zo’n vloeistof op je kleed, laat het 10 minuten intrekken, veeg het vervolgens weg met een beetje keukenrol en ga verder met het wasproces. We horen je denken: en het drogen dan? Een kleed kan in de droger, maar doorgaans wordt aangeraden om het aan de lucht te laten drogen. Dan weet je zeker dat je kleed niet krimpt of hard wordt.

Lees ook: Feit of fabel: een verzwaringsdeken helpt bij slaapproblemen

Bron: The Spruce | Beeld: Unsplash, Stephanie Harvey