Altijd een schoon huis? Houd dit 30-daagse schoonmaakrooster aan

schoonmaakrooster

Je bent hier dagelijks maar een paar minuten tot een half uur mee bezig

Een drukke baan, kinderen, een sociaal leven: we hebben veel te weinig tijd om ons huis blinkend schoon te houden. Heb jij het idee dat je in het huishouden altijd achter de feiten aanloopt? Dankzij dit 30-daagse schoonmaakrooster heb jij altijd een schoon huis.

Dag 1: voorbereiding

Een schoon huis begint met schoon gerei. Was de bezem en dweil met water en zeep, reinig de schoonmaakemmers en laat ze drogen in de zon en maak de stofzuiger schoon door de zak te legen en alle onderdelen te poetsen.

Dag 2: afstoffen

Pak een stofdoek en stof alles in de woonkamer af. Vergeet hierbij de kleine details niet, zoals de plinten, lampen en spinnenwebben aan het plafond.

Dag 3: de boekenkast

Wedden dat je je niet eens meer kunt herinneren wanneer de boekenkast voor het laatst gereinigd is? Haal alle boeken uit de kast en stof ze af. Maak de planken schoon en wees kritisch: welke boeken zet je terug in de kast en welke kun je weggeven of verkopen?

Dag 4: lijsten

Neem alle fotolijsten en schilderijen af met glasreiniger en een microvezeldoek. Wrijf voorzichtig en leg alles weer terug op z’n plek.

Dag 5: de bank

Haal alle kussens van de bank en maak het zitoppervlak goed schoon. Gebruik hiervoor speciale reiniger, want je wil geen vervelende vlekken maken met schoonmaakmiddel. Zorg dat de bank weer helemaal fris is!

Dag 6: de muren

Heb je veel witte muren in huis? Grote kans dat ze vol zitten met kleine vlekjes. Ga voorzichtig te werk en probeer zoveel mogelijk vlekjes te verwijderen. Tip: gebruik een wondersponsje van de Action. De vlekjes zullen à la minute verdwijnen.

Dag 7: stofzuigen

Het is misschien wel het meest vervelende klusje, maar het moet toch écht gebeuren. Op de zevende dag ga je je huis grondig stofzuigen, dus ook onder de meubels. Haal er, als je het echt goed wil doen, een dweil overheen.

Dag 8: de vaatwasser

Hoe lang is het geleden dat je de vaatwasser aan de binnenkant grondig hebt gepoetst? Haal het filter uit de vaatwasser en maak dit voorzichtig schoon. Neem met een sponsje of borstel alle randen en de binnenkant van de rubbers schoon. Giet een halve fles schoonmaakazijn op de bodem en laat de machine op de heetste stand draaien. Wedden dat-ie blinkt?

Dag 9: de magnetron

Vul een bakje met warm water en afwasmiddel en laat de magnetron vijf minuten draaien. Reinig vervolgens de magnetron door alle kruimels en vlekken te verwijderen. Vergeet ook de buitenkant van de magnetron niet.

Dag 10: de afzuigkap

Nog zo’n klusje dat veel te vaak wordt overgeslagen: het reinigen van de afzuigkap. Haal het filter van de afzuigkap en laat dit weken in een sopje in de gootsteen. Vergeet ook de buitenkant van de afzuigkap niet af te nemen.

Dag 11: de kookplaat

Of je nu een gas- of elektrische kookplaat hebt: vandaag neem je ‘m goed onder handen.

Dag 12: de vuilnisbak

Hopelijk is het een zonnige dag en kun jij je afvalbak na het poetsen in de zon laten drogen. Maak zowel de binnen- als de buitenkant goed schoon.

Dag 13: keukenkastjes

Haal alle producten uit de keukenkastjes en check de houdbaarheidsdatum. Neem de kastjes van de binnen- en buitenkant goed af en plaats alles netjes terug. Dit is een vervelend klusje, maar wel met heel veel resultaat!

Dag 14: de keuken

Klinkt als een grote klus, maar je hoeft alleen nog maar het aanrecht en de buitenkant van de keuken af te nemen met een sopje. Zo gepiept!

Dag 15: de douchekop

Neem de douchekop af met anti-kalk en leg vervolgens in een emmer met azijn en water. Laat de douchekop een dag weken.

Lees verder op de volgende pagina.