Bah, ruiken jouw kleren ook weleens vies als je ze net hebt gewassen? Hier ligt het aan!

zonnebrandcrème vlekken

Stinkende kleren? Dat kan hier aan liggen!

De was, het is arbeidsintensief maar het resultaat is het meer dan waard; heerlijk fris ruikende lakens, kleren en handdoeken. Groots is dan ook te teleurstelling als je de was uit de trommel haalt en deze blijkt eerder naar natte hond dan naar frisse bloesem te ruiken. Nog erger is als je het aanvankelijk niet doorhebt en je ’s avonds in een vers verschoond bedje stapt dat naar schimmel stinkt. 

Hoe kan het toch dat je was af en toe niet fris ruikt, zelfs als je het net met een flinke lading wasverzachter hebt gewassen?

Vetluis
Dit euvel heeft een aantal oorzaken, ten eerste wassen we allemaal op veel te lage temperaturen. De meeste wasmiddelen kunnen op lagere temperaturen gebruikt worden, 40 of 30 graden. Daarnaast gebruiken de meesten alleen nog maar vloeibaar wasmiddel. Dit zorgt in combinatie met de lage temperaturen voor vetluis! Geen paniek, dit is geen echte luis, maar een vettige substantie die achterblijft na het wassen en bestaat uit schilfers, haar en lichaamsvet die de strijd aangaan met wasmiddel.

Oplossing
Hoe los je dit nu op? Draai één keer in de maand een kookwas met een paar oude theedoeken, zónder wasmiddel. De truc is een vaatwastablet in de trommel te doen, dit maakt alles weer fris! En wissel hiernaast af met poederwasmiddel. Je zal meteen verschil merken, je kleren ruiken weer heerlijk fris!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pixabay