4 redenen waarom je een doosje baking soda bij je wasmachine moet zetten


Wij zweren bij het gebruik van baking soda

Heb jij al een doosje baking soda in huis? Het witte poeder wordt veelal gebruikt in buitenlandse bakrecepten om baksels lekker luchtig te maken. Maar hetzelfde goedje dat je kunt eten, kun je ook heel goed gebruiken bij het schoonmaken. We schreven al eens eerder over alle voordelen van schoonmaken met baking soda en ook wat je vooral niet ermee moet schoonmaken. Deze keer focussen we op het gebruik van baksoda bij de was.

Baking soda is relatief goedkoop en heeft heel veel voordelen.

1. Geurtjes

Er kunnen nare geurtjes in onze kleren achterblijven door de bacteriën in zweet. Ook hand-, vaat- en theedoeken gaan na een tijdje stinken. Vaak is een gewoon wasmiddel hier niet tegen opgewassen, omdat het niet genoeg enzymen bevat om deze bacteriën aan te kunnen. Als je een half kopje baksoda toevoegt aan een was, reguleert dit de pH-waarde van het water en kan de zeep beter zijn werk doen. Ruiken de kleren heel erg naar zweet of naar rook? Week ze dan in een badje van warm water en 1 à 2 kopjes baking soda voordat je ze wast.

2. Samen met bleek

Als je baksoda in combinatie met bleek gebruikt, werkt de bleek vaak veel beter en heb je er minder van nodig. Gebruik voor ieder half kopje bleek een half kopje baking soda. Strooi de baking soda altijd in de lege trommel en doe daarna de vieze was erbij, doe de baksoda niet in de lade voor wasmiddel.

3. Wasverzachter

Als je ergens woont waar het water erg hard is, kunnen je kleren en handdoeken een beetje stijfjes en stug uit de was komen. Daarom maken veel mensen gebruik van wasverzachter. Echter, wasverzachter kan zeepresten achterlaten waardoor je juist sneller zweet ruikt en je kleren worden er op den duur niet mooier van. Gebruik in plaats daarvan een half kopje baksoda. Dit verzacht het water en maakt je kleren weer zacht. Dit is ook beter als je een parfum-allergie hebt of voor mensen meteen gevoelige huid. Ook kinderen kunnen vaak niet goed tegen het parfum in wasverzachter.

4. Strijkijzer

Naast de was doen kun je ook heel goed je strijkijzer schoonmaken met baksoda. Het is een zacht schuurmiddel waarmee je op een milde manier zeep- en vochtvlekken van je strijkijzer kunt boenen. Maak een dikke pasta van baking soda en water en wrijf dit met een schone doek over je strijkijzer in een ronddraaiende beweging. Als alle vlekken weg zijn haal je nog een doekje met witte azijn erover om alle restjes baksoda weg te halen.

Lees ook: 8 slechte gewoontes in het huishouden waar je vandaag nog mee moet ophouden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Spruce | Beeld: Videostill