Dit is hoe je je brillenglazen het beste schoon kunt maken

brillenglazen schoon

Wij kunnen verklappen: het is niet met je kleding!

Niets zo vervelend als door vieze brillenglazen kijken. Helaas is een vlekje op je bril snel gemaakt. Stofjes, strepen, vette vingervlekken… De oplossing lijkt altijd dichtbij: even je glazen langs je trui halen, met een vochtig doekje of zelfs met wat speeksel. Maar wat is de beste manier om je brillenglazen schoon te maken? Wij vertellen het je. 

Kleding

Laten we maar beginnen met wat je beter niet kunt doen: je brillenglazen schoonmaken aan je kleding. Het is misschien de makkelijkste optie, maar toch kun je je glazen beter niet poetsen aan je kleren. Zo ontstaan er namelijk al snel krasjes in je brillenglazen.

Vochtige doekjes

Vochtige doekjes, ze lijken zo ideaal. Toch zijn deze ook vaak niet goed voor je glazen kijkers. In vochtige of antibacteriële doekjes zit bijvoorbeeld vaak alcohol, citroenzuur of een andere te agressieve stof, waardoor de coating van de glazen beschadigt. Ook droge doekjes zoals keukenpapier of tissues kun je beter overslaan. De kleine stukjes houtvezels hierin kunnen namelijk ook voor krasjes zorgen. Daarom kun je beter voor een droog brillen- of microvezeldoekje gaan.

Afwasmiddel

Vooral bij vette vlekken kun je poetsen wat je wil: je maakt de vetvlek alleen maar groter. Voor je het weet zie je alleen nog maar wazig door je brillenglazen. De oplossing is vrij simpel: afwasmiddel. Doe een klein beetje afwasmiddel op je glazen (pas op dat je het montuur niet meeneemt). Maak je glazen vervolgens met een microvezeldoekje of een brillendoekje met een beetje warm water schoon. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, dit kan de coating van je glazen beschadigen.

Baking soda en water

We weten inmiddels allemaal dat baking soda een wondermiddel is in huis. Van schimmel uit je badkamer tot vieze luchtjes uit je prullenbak: baking soda komt altijd goed van pas. Ook bij het schoonmaken van je brillenglazen komt dit middel goed van pas. Meng een eetlepel baking soda met een theelepel water en mix dit goed door elkaar. Maak eerst je brillenglazen schoon met een droog brillendoekje en breng vervolgens het mengsel op de glazen aan. Spoel het mengsel vervolgens van je brillenglazen af. En voilà: schone brillenglazen!

Babyshampoo

Ook babyshampoo mag niet in je huis ontbreken, zelfs als je geen kleine kinderen in huis hebt. Naast deze handige klusjes, kun je er ook je brillenglazen mee schoonmaken. Doe een druppeltje op een microvezeldoekje en wrijf dit zachtjes over de vlekken. Niet alleen handig om vlekken mee te verwijderen, het schijnt ook nog te werken tegen krasjes in je brillenglazen.

Lees ook: 5 tips om te voorkomen dat je bril beslaat als je een mondkapje draagt

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash