Brood als schoonmaakmiddel: wij vertellen je hoe het werkt

Gooi dat taaie stuk brood niet meteen weg

Tegenwoordig hebben we overal verschillende schoonmaakmiddeltjes voor. Alleen al voor de badkamer hebben we verscheidene soorten reinigers: een speciale voor spiegels en glas, een speciale voor de gootsteen en nog weer een middeltje voor de muren. Maar voor bepaalde oppervlakken hoef je geen speciaal schoonmaakmiddeltje te kopen. Brood doet ’t ‘m ook!

Een goedkope manier om vlekken te verwijderen.

Gum

Wanneer je de korstjes van een stuk (wit) brood afsnijdt en dit oprolt tot een bal heb je als het ware een natuurlijke gum, zo meldt website House Beautiful. Deze zogenoemde gum van het deegwaar gebruik je niet zoals een daadwerkelijke gum om alleen maar potlood van papier te vegen, maar het kan ook vlekken van muren en keukenkastjes verwijderen.

Hoe dan?

Voordat de gum werd uitgevonden zoals wij ‘m kennen, werden vochtige broodkruimels gebruikt om potloodstrepen van papier te verwijderen. Toni Hammersley, de schrijver van het boek The Complete Book of Clean, verklaart dat de gluten in het deegwaar de vlekken kunnen absorberen. Wel is het belangrijk dat je de gum niet gebruikt door te vegen, maar door te deppen. Dit is genoeg om vlekken te verwijderen. Wrijf je wel? Dan bestaat de kans dat je de vlekken alleen maar groter maakt.

Waar ook voor te gebruiken?

Je kunt brood prima gebruiken om vingerafdrukken te verwijderen van bijvoorbeeld glas, maar het werkt ook goed om stof te verwijderen of om glassplinters op te ruimen, dep het brood hier dan voorzichtig op. 

Lees ook: 10 x slechte schoonmaakgewoontes die je makkelijk af kunt leren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: House Beautiful | Beeld: Unsplash