De beste tips: hoe kun je jouw luxe horloge schoonmaken en onderhouden?

Handig om te weten!

Er zit een duidelijk verschil in sommige typen horloges. Waarbij het ene horloge jarenlang kan lopen zonder ook maar een keer naar om te hoeven kijken, hebben andere horloges juist wat vaker extra liefde nodig. Hoe kan dat? Wat zijn de beste tips voor het onderhouden en schoonmaken van jouw (luxe) horloges en waar moet je op letten? Wij vertellen het je.

algemeen

Verschil in horloges

Het eerste verschil wat duidelijk wordt zodra je je iets meer gaat verdiepen in horloges, is dat een horloge verschillende kalibers kan bevatten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een horloge met een batterij (genaamd Quartz), je kunt kiezen voor een handopwind of een automatisch horloge.

Zowel bij de handopwind horloges als de automatische variant (een automatisch horloge is feitelijk een handopwind, maar dan met een eigen opwindsysteem) kun je ervan uitgaan dat deze horloges iets vaker een service of onderhoud nodig hebben dan een regulier Quartz horloge.

Nu is het zo dat je verschillende complicaties kunt hebben in jouw horloge: een datumaanduiding, een dag notering of zelfs een moonphase. Zonder er al te diep op in te gaan: hoe meer complicaties, des te meer zorg je moet dragen voor dit uurwerk.

Een horloge schoonmaken, hoe doe ik dat?

Als jouw horloge waterdicht is – en het is geen vintage horloge – dan kun je prima het horloge schoonmaken met een klein beetje water, de juiste borstels en een microvezel doek. Houd wel rekening met het materiaal waar jouw horloge van gemaakt is: sommige (edel)metalen zijn wat kwetsbaarder en kunnen niet tegen alle schoonmaakmiddelen. Gebruik vanzelfsprekend geen schuurspons of schuurmiddel, want dat zorgt ervoor dat je horloge flink achteruitgaat. Mocht je je horloge gaan schoonmaken, controleer dan altijd de kroon. Deze moet goed aansluiten op de kast om te zorgen dat daar geen water naar binnen loopt.

Onderhoud van horloges

Je kunt een horloge vergelijken met een auto: hoe meer je in je autorijdt, des te eerder jouw auto het nodige onderhoud moet hebben. En dat is hetzelfde met een horloge: als je jouw mechanische handopwind of automatisch horloge vaak draagt, kunnen de onderdelen sneller slijten en heeft het horloge een onderhoudsbeurt nodig.

Wat wordt aangeraden, afhankelijk van het model, kaliber en leeftijd: zorg ervoor dat jouw horloge eens in de vijf jaar een onderhoudsbeurt krijgt bij een servicecenter. Direct een extra tip: dit hoeft niet altijd de fabrikant te zijn, daar zijn de onderhoudsbeurten vaak (te) duur en ben je je horloge vaak weken of maanden kwijt totdat het onderhoud heeft plaatsgevonden. En dat is nou net zonde van de tijd, toch?

Beeld: Unsplash