De enige manier waarop je je waterkoker hoeft schoon te maken

waterkoker

De oudste schoonmaaktip in de boeken

Er doen altijd een hele hoop schoonmaak hacks de ronde, maar je weet nooit of iets daadwerkelijk helpt. Deze hack echter wel, want wij gebruiken het iedere keer dat we onze waterkoker moeten schoonmaken. Geen speciale ontkalkers nodig en het is hartstikke makkelijk!

Kalk

Na een tijdje je waterkoker te hebben gebruikt, kan er kalk op de bodem ontstaan. Het ligt er natuurlijk aan hoe hard je water is, maar kalk is bijna onvermijdelijk als je het apparaat dagelijks gebruikt voor het zetten van kopjes thee.

Calcium en magnesium hopen zich op in de binnenkant van je waterkoker en het is toch wel goed om dat eens in de zoveel tijd schoon te maken. Naast dat het ervoor zorgt dat je water minder snel kookt, zien de schilfertjes kalk die niet altijd in het filtertje blijven hangen, maar terechtkomen in je thee, er niet zo smakelijk uit. Tijd om ‘m eens grondig schoon te maken dus. Idealiter doe je dat een keer per maand, maar check vooral zelf of dat vaker of minder vaak moet.

Azijn

Wat moet je daarvoor doen? Het is het oudste schoonmaaktrucje in de boeken: azijn tegen kalk. Door de lagere zuurgraad van azijn (hoe lager de zuurgraad, hoe zuurder, erg verwarrend) werkt dat perfect tegen kalk, die juist een hogere zuurgraad heeft. Geen azijn in huis? Dan werken andere zure producten ook, zoals citroensap bijvoorbeeld.

Hoe doe je dat?

Schenk om de waterkoker schoon te maken een goede bodem azijn in het apparaat, zodat sowieso het verhittingselement onder staat in azijn. Voeg vervolgens tot een derde van de waterkoker water toe. Het is niet handig om ‘m volledig te vullen, dan kan de waterkoker nog wel eens overstromen met azijnwater en dat wil je niet. Zet daarna de waterkoker aan, laat het mengsel na het koken een tijdje afkoelen en gooi het weg.

Vergeet vervolgens niet om de koker nog een aantal keer met gewoon kraanwater te spoelen en te koken, om de azijnsmaak weg te krijgen. Nog wat aangekoekte kalk? Gebruik een zachte spons of doek om alles licht te boenen. Heb je je waterkoker al een hele tijd niet schoongemaakt? Kies er dan voor om het azijnwater een nachtje te laten staan en dan het proces door te zetten. Vergeet ook niet de buitenkant mee te nemen tijdens het schoonmaken met een doek en wat allesreiniger. Easy!

Lees ook: 8 tips waarmee schoonmaken een stuk makkelijker wordt

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels