Aha: hier is het derde vakje van de wasmachine voor

wasmachine vakjes

Het heeft een handige functie!

De meeste wasmachines hebben een lade met drie vakjes. Eén voor het wasmiddel, één voor de wasverzachter, en… Tja: waar is dat derde vakje eigenlijk voor? Veel mensen gebruiken die niet meer, en dat is zonde. Dit vakje kan namelijk heel effectief zijn bij het verwijderen van vlekken.

Wasmiddel

Van de drie vakjes die in de wasmachinelade zitten is de grootste vaak voor het wasmiddel. Dit vakje wordt meestal met een II of 2 aangegeven. Hierbij is het vooral belangrijk om niet teveel wasmiddel te gebruiken. Dit werkt namelijk juist averechts: je wasmachine kan ervan gaan stinken.

Wasverzachter

Dan is er het vakje voor de wasverzachter. Deze is meestal wat kleiner en wordt vaak aangeduid met een ster, zon of bloem. Wasverzachter gebruik je om de was zachter te maken en een lekkere geur te geven, maar er zijn ook redenen om dit juist niet te gebruiken. Zo is het niet milieuvriendelijk én kan regelmatig gebruik ervan negatieve gevolgen hebben op de werking van je wasmachine.

Het derde vakje

Naast de vakjes voor het wasmiddel en de wasverzachter is er nog een derde vakje. Deze wordt vaak aangegeven met I of 1 en is bedoeld voor voorwasmiddel. Deze functie komt van pas wanneer je hele vuile was hebt. Met een voorwas spoel je de was eerst voor, waarna het nog eens op de normale manier wordt gewassen. Hiervoor heb je een speciaal voorwasmiddel nodig. Deze giet je dus in het derde vakje. Vervolgens kun je de stappen volgen hoe je dat normaal gesproken ook doet.

Schoonmaakgoeroe Marja Middelkoop zegt tegen het AD: “Ik schat dat zo’n 80 procent van de mensen deze functie niet meer gebruikt.” Dat is dus zonde, want een voorwas kan goed van pas komen bij het verwijderen van hardnekkige viezigheid.

Lees ook: Zo maak je de wasmachine weer helemaal schoon

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock