Deze dingen verkorten de levensduur van je stofzuiger

levensduur-stofzuiger

Je kunt bij deze dingen beter een bezem gebruiken

Een stofzuiger is een ontzettend fijne uitvinding, maar er zijn grenzen aan wat hij allemaal kan opzuigen. Bij een aantal dingen is het geen goed idee om er een stofzuiger overheen te halen. Wil je zeker weten dat je stofzuiger een lange levensduur heeft en zijn zuigkracht behoudt? Zorg er dan voor dat hij niet in de buurt komt van de spullen die we in dit artikel noemen.

Lange haren

Voor de meeste stofzuigers is het opzuigen van individuele haren van dieren en mensen geen probleem. Gaat het echter om lange haren, dan kunnen die verwikkeld raken in de kop van de stofzuiger. Ze kunnen zich rond de borstel wikkelen en zorgen voor verstopping. Het verstandigst is dus om lange haren zelf op te vegen. Wil je je stofzuiger toch voor dat doel gebruiken? Koop dan een speciaal opzetstuk dat daar geschikt voor is.

Glazen materiaal

Je kunt je lelijk snijden aan een stuk glas. Voor een stofzuiger is dat niet anders: hij kan aan de binnenkant beschadigd raken als je er glas mee opzuigt. Heb je een stofzuiger met een papieren stofzuigerzak? Dan kan glas er ook nog eens voor zorgen dat die zak scheurt. Voor glas geldt dus ook dat je het beter kunt opvegen met een gewone bezem of een stoffer en blik.

Make-up

Make-up is vaak ofwel poederig, ofwel plakkerig. In beide gevallen betekent het niet veel goeds voor een stofzuiger. Poedermake-up kan dankzij de zuig- en blaaskracht van een stofzuiger door heel je huis verspreid worden. Plakkerige make-up kleeft al snel aan de binnenkant van je stofzuiger vast, waardoor hij moeilijk schoon te maken is.

Bouwstof

Je kent het wel: je wilt een schilderijtje aan de muur hangen en gaat samen met een vriend of je partner aan de slag. De één boort het gat in de muur, de ander staat er met de stofzuiger bij om de bouwstof op te vangen. Dit is echter niet fijn voor de stofzuiger, omdat de stofdeeltjes erg dun zijn. Daardoor kunnen ze in de motor van de stofzuiger terecht komen of de filter van het apparaat verstoppen. Je stofzuiger zuigt dan minder goed en blaast de bouwstof bovendien ook nog weer alle kanten op. Deze regel geldt overigens ook voor grof afval, zoals gruis en steentjes.

Vloeistoffen

Tot slot: zorg ervoor dat je met je stofzuiger niet in de buurt komt van vloeistoffen. Je stofzuiger kan er volledig kapot door gaan of kortsluiting veroorzaken. Bovendien kan er vocht in het apparaat achterblijven, wat kan gaan schimmelen en voor een enorme stank zorgt. In het ergste geval vallen de filters van de stofzuiger uit. Dat wil je niet!

Wat kun je dan wel gebruiken?

Er bestaan speciale stofzuigers voor het opzuigen van grovere materialen. Je hebt onder andere een bouwstofzuiger (voor, je raadt het al, bouwafval) en een waterstofzuiger (voor vloeistoffen). Die modellen zijn op veel verschillende plekken te huur. Ideaal als je bijvoorbeeld gaat klussen! Daarnaast mogen we natuurlijk de bezem en de stoffer en blik niet vergeten. Heb je bovendien een stofzuiger waarvan de levensduur op z’n eind loopt? Dan kun je die natuurlijk ook inzetten voor het grovere werk. Mocht hij dan stukgaan, dan is er geen reden tot paniek.

Lees ook: Met dit huishoudelijke product krijgt je stofzuiger een frisse geur

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay