Stop deze vijf keukenspullen nooit in de vaatwasser

vaatwasser

Sommige dingen kun je beter niet in de vaatwasser stoppen

Zo handig, een vaatwasser! Wij kunnen in ieder geval niet meer zonder, heerlijk om na het eten alles lekker in de machine te schuiven en niet nog een half uur met je handen in het sop te hangen. De meesten zetten alles na gebruik gewoon in de vaatwasser, maar dat is dus absoluut niet de bedoeling. Er zijn dingen die je nooit in de vaatwasser moet schoonmaken, maar gewoon ouderwets met de hand. Deze voorwerpen kunnen namelijk erg schadelijk zijn voor het apparaat of zelfs kapot gaan tijdens het afwasprogramma. Zonde van het geld lijkt ons.

We hebben hier een lijstje voor je met voorwerpen die je dus niet in de vaatwasmachine moet stoppen.

Vaatwasser

We beginnen met een ander belangrijk feitje wat betreft de vaatwasser. Wist je bijvoorbeeld al dat je voor het uitruimen van de machine je hem het beste kunt laten afkoelen? Via het water en voedsel komen er bacteriën in terecht. Dit klinkt niet heel rampzalig, maar het kan voor een voedselvergiftiging zorgen. Als je na afloop van het vaatwasprogramma direct het deurtje openzet, komen de bacteriën via de warme lucht rechtstreeks jouw huis binnen. Niet zo fris! Hierom moet je de vaatwasser altijd af laten koelen voordat je ‘m openzet. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht met bacteriën zich niet direct verspreidt zodra je het deurtje openzet en het ergste vocht is dan geweken. Daarnaast is het ook gewoon handig, want als je even een uurtje wacht is de vaat ook gewoon een stuk droger. Ook kun je het beste na het gebruik even met een schoon doekje over de rubbers heengaan. Wel zo hygiënisch!

Keukenspullen

En dan nu de dingen die je absoluut niet in de vaatwasser moet stoppen. We somden de vijf dingen voor je op die je nooit in de vaatwasmachine moet wassen.

  • Wat moet je nou absoluut niet in de vaatwasser stoppen? Om te beginnen hout. Genoeg keukengerei is gemaakt van hout, zoals snijplanken, pollepels en spatels. Door het langdurige contact dat er door de vaatwasser met het hout ontstaat slijten de producten veel sneller dan noodzakelijk.
  • Koper, tin of aluminium kan je ook het beste met de hand afwassen. Dit raakt namelijk na een paar wasbeurten al volledig de kenmerkende kleur kwijt en dat is gewoon zonde.
  • Kristal moet je ook nooit in de vaatwasser doen, dit breekt namelijk ontzettend snel in de vaatwasser en voor je het weet zit je met je handen honderden natte scherven bij elkaar te schrapen. Gevaarlijk en zonde van je mooie kristallen wijnglazen!
  • Plastic kan door langdurig contact met heet water van vorm veranderen, dus was dit ook gewoon af met de hand.
  • Vuil servies moet je eerst altijd even afspoelen voor je het in de vaatwasser plaatst, want door alle etensresten kan het putje al snel verstopt raken. Als dat gebeurt ben je nog veel verder van huis… Even spoelen dus!

Lees ook: Deze 10 dingen vergeten we het vaakst schoon te maken

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: Tips en Weetjes©