Handig: zó kun je het beste een (donzen) hoofdkussen wassen

Zowel donzen, wollen of synthetische kussens worden weer helemaal schoon

Je slaapt elke nacht op je hoofdkussen. Daarom is het niet zo gek om af en toe je kussen eens een grote schoonmaakbeurt te geven. Door de huidschilfers die loskomen, haar waar veel oliën van vrij komen en het zweet kan het een bron van bacteriën worden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een gemiddeld kussen in Nederland maar liefst 350.000 bacteriën bevat. Bah!

Hoog tijd dus om eindelijk eens het hoofdkussen goed te wassen.

Donzen kussen
Makkelijker gezegd dan gedaan als het gaat om een donzen hoofdkussen. Je wilt immers dat het kussen net zo donzig en luchtig uit de wasmachine komt als vóór de grote wasbeurt. Het goede nieuws: donzen kussens kunnen gewoon in de wasmachine. Dit geldt overigens ook voor wollen of synthetische hoofdkussens. Check altijd wel even goed het waslabel. Haal de kussensloop en kussenbeschermer van het hoofdkussen af. Gebruik zacht wasmiddel dat geschikt is voor wol en stel de machine in op 60 graden. Zet na het eerste programma de machine nog eenmaal op ‘spoelen’, zo wet  je zeker dat al het wasmiddel uit het kussen in gespoeld. Tenslotte kun je het beste niet meer dan 2, maximaal 3, kussens in de wasmachine doen.

Drogen
Wanneer de hoofdkussens uit de wasmachine komen, stop ze dan direct in de droger. Door het direct te doen zal ook de vulling snel en goed drogen. Heb je een hoofdkussen van (traag)schuim? Dan kun je deze beter aan de waslijn laten drogen, anders heb je kans dat het materiaal smelt. Stel de droger in op de laagste stand of het wolprogramma. Wil je extra opgeklopte hoofdkussens? Doe dan twee tennisballen in sokken in de droger met de kussens. Controleer elke 30 minuten in de droger of de hoofdkussens goed en gelijkmatig drogen.

Bekijk ook: Zó vaak zou je de lakens eigenlijk moeten verschonen, doe jij dit?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Good Housekeeping, Smulders Textiel | Beeld: Jaymantri, Pexels