Dit is waarom je deze etenswaren nooit meer door de gootsteen mag spoelen!

Deze etenswaren kun je beter niet door de gootsteen spoelen

In de keuken bereiden we dagelijks ons ontbijt, lunch, snack en avondeten. Natuurlijk gooien we grotendeels de (plastic) verpakkingen van onze etenswaren in de prullenbak. Maar veel van de etenswaren zelf spoelen we voor het gemak wel eens door de gootsteen. Bij sommige producten kan dit, maar bij een aantal dingen kan dit grote gevolgen hebben voor de waterleidingen…

Erg belangrijk dus om de onderstaande etenswaren nooit door de gootsteen te spoelen.

Koffiedik

Voor het gemak legen we wel eens ons bakje van het koffieapparaat in de gootsteen, spoelen we het direct af onder de kraan en stoppen we het bakje schoon terug in de machine. Koffiedik kun je echter nooit door de gootsteen spoelen omdat het niet helemaal oplosbaar is in het water. De koffieresten hechten zich aan de olie die de leiding al bedekt. Uiteindelijk leidt deze ophoping tot een verstopping in de leidingen.

Rijst

Je giet je pas gekookte rijst af in de gootsteen en een rijstkorreltje hier en daar glipt gemakkelijk door het putje heen. Eenmaal in de leiding komt de korrel in aanraking met water en zet het nog meer uit. Je raad het vast al, die paar rijstkorrels kunnen voor een hardnekkige verstopping zorgen. Dit geldt overigens ook voor pasta.

Eierschalen

Het lijkt zo onschuldig, maar eierschalen kunnen ook een hoop schade aanrichten in de gootsteen. De schalen zelf beschadigen het gootsteenputje, het vliesje wikkelt zich om de randje van het putje en eenmaal doorgespoeld hechten de overige eierschaalresten zich aan overige blokkades in de leidingen.

Margarine en boter

Met name als margarine en boter nog gesmolten zijn en het door de gootsteen gespoeld wordt, kan dit erg gevaarlijk zijn. Eenmaal in de leidingen gaat het namelijk klonteren en verharden. In combinatie met ander vuil ontstaat er een vieze drab die de leidingen verstopt. Ditzelfde geldt ook voor mayonaise en dressings.

Meel

Wanneer je meel met water mixt ontstaat er eigenlijk een soort lijm. Iets wat je liever niet in de leidingen wilt hebben natuurlijk. Nooit meel door de gootsteen spoelen dus!

Een stickertje

Of het nu een sticker van het fruit of van het nieuwe servies is, deze stickers zijn vaak niet wateroplosbaar. Blijft het stickertje ergens in de leiding hangen, dan heb je grote kans dat hier meer vuil blijft plakken en uiteindelijk zijn je leidingen compleet verstopt.

Medicijnen

Dit is niet zo zeer slecht voor de leidingen zelf, maar wel voor milieu en natuur als medicatie via de leidingen in de riolering terecht komt. Daarom kun je het beste de medicijnen in een afgesloten verpakking in de prullenbak gooien.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe hobby? Déze vrijetijdsbesteding past bij je volgens je sterrenbeeld

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Time | Beed: Abstracts – a sink door R/DV/RS onder de licentie CC By 2.0