Zit er een lelijke waas op je glazen? Met DEZE handige tip zijn ze zo weer glashelder!

Soms komen je glazen met een lelijke laag uit de vaatwasser!

Een vaatwasser is zo ongeveer de meest geweldige uitvinding sinds het wiel, wij zijn elke dag nog dankbaar dat we de afwas niet meer met de hand hoeven te doen. Maar toch zit er een klein nadeel aan, je glazen komen er soms met zo’n lelijk waasje uit waardoor het eruitziet alsof ze nog een spoelbeurt nodig hebben. Hoe kan dat toch en wat doe je er aan?

Mineraal-laag
Dit wordt meestal veroorzaakt door ‘hard water’, wat een mineraallaagje op je glas achterlaat. Het probleem kan ook aan hardnekkige etensresten óf aan gekrast glas liggen. Hoe kom je er nu achter wat de oorzaak is? Dat is heel simpel: wrijf met een vinger een druppel witte azijn op het wazige oppervlak. Als de waas verdwijnt of verschuift, dan gaat het om kalkaanslag veroorzaakt door hard water. Als de waas niet verdwijnt zitten er waarschijnlijk krassen op het glas.

Azijn
Maak je glas vervolgens schoon met witte azijn. Alkalische mineralen in het water veroorzaken de kalkaanslag, een mild zuur (zoals azijn) zal deze mineralen neutraliseren en de kalkaanslag oplossen. Je gebruikt het als volg: spoel het glas af met heet water. Zeepresten kunnen op de azijn reageren en een vettige laag achterlaten. Week vervolgens een spons in azijn en wrijf er grondig mee over de witte waas. Spoel hierna je glas nogmaals schoon met heet water. Mocht er nog meer aanslag op het glas zitten, geef de azijn dan even iets meer de tijd. Wikkel in azijn geweekte vellen keukenpapier, binnen en buiten om het glas. Wacht nu een kwartiertje en spoel het glas om met heet water. Kraakhelder!

Bron & Beeld: Wikihow