Stap voor stap: zo maak je gordijnen en inbetweens schoon

gordijnen schoonmaken

Je gordijnen en inbetweens was je gewoon zelf

Houd jij ook zo van veel licht en zachte kleuren in huis? Dan bof je als je veel ramen in je woning hebt! Op een paar plekken kan het licht dan wel erg fel worden, maar dit kun je verstrooien door veel stof bij de ramen te gebruiken. Met mooie gordijnen en slimme inbetweens op maat kun je de lichtinval door je hele woning perfect regelen. Een ideale oplossing dus voor een huis met veel grote ramen, maar ook gordijnen en inbetweens hebben af en toe een onderhoudsbeurt nodig. Heb je de indruk dat de stof wel weer eens gewassen kan worden? Hieronder lees je hoe je dat stap voor stap doet.

Gordijnen en inbetweens wassen

Een bezoekje aan de stomerij is niet nodig, want het wassen van je gordijnen en inbetweens kun je prima zelf. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat stof kan krimpen in de was. Kijk dus goed op de wasvoorschriften van de stoffen die je in huis hebt hangen. Daarop staat vermeld op hoeveel graden je de gordijnen kunt wassen en hoe heet je ze mag strijken.

In bad

Haal de gordijnen van de rails af en verwijder de haken. Als het heel grote lappen stof zijn, kun je ze beter in bad wassen in plaats van de wasmachine te gebruiken. Wees voorzichtig met je gordijnen en ga absoluut niet boenen of wringen. Laat de stof niet te lang in het bad liggen, maar haal je gordijnen of inbetweens er gelijk na het wassen uit en hang ze te drogen.

In de wasmachine

Als de stof in de wasmachine past, kun je deze beter tot maar twee derde vullen. Hiermee voorkom je slijtage van de gordijnen door een te grote wrijving in de machine. Houd de geadviseerde maximale temperatuur aan en gebruik een bontwasmiddel om straks geen verkleurde gordijnen te hebben. Het beste is om voor deze wasbeurt een fijnwasmiddel te gebruiken. Hang na het wassen de gordijnen nat op.

Inbetweens

Inbetweens zijn net zo eenvoudig zelf te wassen. Na een wasje in de badkuip of wasmachine, moet je inbetweens ook nat ophangen. Indien nodig kun je ze strijken op lauwe tot warme temperatuur. Als je daarmee klaar bent, kunnen je gordijnen en inbetweens alweer teruggehangen worden. Dat is nog wel even een klus, aangezien alle haakjes eerst weer in de gordijnen gedaan moeten worden. Het is gelukkig zeker de moeite waard, want daarna kun je weer lange tijd genieten van een frisse woning met heerlijk ruikende gordijnen en inbetweens op maat.

Lees ook: Voorspoelen of niet? Zo doet de vaatwasser het beste zijn werk

Beeld: Pexels