Grote schoonmaak op de planning? Dit is de meest efficiënte volgorde

schoonmaken volgorde

Opruimen op een efficiënte manier

Je wil je hele huis even flink aanpakken, maar zit je met je handen in het haar. Waar begin je met schoonmaken? Moet je je eerst focussen op één kamer? In welke volgorde ga je te werk? Van bedden verschonen tot wasjes draaien: met deze tips maak je je huis op een efficiënte manier brandschoon. 

1. Begin met het opruimen van troep

Ga eens grondig het huis door. Verzamel rotzooi per categorie. Vieze was naar de waskamer, kleding naar de kledingkast, vieze borden naar de keuken en ga zo maar door. Ruim alle rommel op en voilà de eerste stap is al voltooid.

2. Haal het beddengoed af

Per slaapkamer haal je het beddengoed aan en ga je van start met een flinke wassessie. Verdeel het wasgoed op kleur en gooi de boel in de wasmachine. Je kunt het beddengoed beter vóór het afstoffen en stofzuigen doen, aangezien er vaak een hoop stof opwaait bij het verschonen van je beddengoed.

3. Was de ramen

Aangezien alle troep uit het huis is, kun je van start gaan met het zemen van de ramen. Maak de ramen grondig schoon met een microvezel doek en een scheut witte azijn. Met dit trucje glanzen je ramen als nooit tevoren.

4. Stof de boel flink af

Het is nu tijd voor afstoffen. Pak een stofdoek of plumeau en ga je hele huis door. Tip: werk altijd van boven naar onder, zodat je geen stof door het huis heen loopt.

5. Stofzuigen en dweilen

Na het afstoffen is het tijd voor het stofzuigen en dweilen van je huis. Ga allereerst met de stofzuiger aan de slag. Vervolgens begin je van boven naar beneden met dweilen.

6. Rond de was af

Tijdens je grote schoonmaak houd je in de tussentijd de wasmachine goed in de gaten. Is de was klaar? Hang de was dan op of stop het in de droger. Zo kun je gemakkelijk het volgende wasje draaien en ben je binnen no-time klaar met je grote schoonmaak.

7. Laat de boel lekker ruiken

Zodra de was klaar is, vouw je alles op en breng je het naar de juiste plek. Je bed maak je weer netjes op, zodat ook de slaapkamer er weer netjes uit ziet. Om de boel nóg frisser te krijgen plaats je een aantal geurstokjes of geurkaarsen door het huis. Voor de finishing touch zet je een bos verse bloemen op tafel. Klaar!

Lees ook: Dit is hoe vaak je je badmat schoon zou moeten maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Leukegeit | Beeld: Unsplash