Met deze 5 tips worden en blijven je handdoeken lekker zacht


Zo krijg je in een handomdraai heerlijk zachte handdoeken

Herken jij dit? Van die krakende, harde handdoeken waarmee je je lichaam even extra goed scrubt na een douchebeurt? Sommige mensen vinden dit prettig, anderen hebben liever lekker zachte handdoeken zoals in een hotel. Veel mensen gieten daarom wat extra wasverzachter bij de was, maar dit is juist niet nodig!

Handdoeken als schuurpapier.

Waarom worden handdoeken hard?

Hoe komt het eigenlijk, dat handdoeken zo hard en ruw worden? Dit komt omdat ons water mineralen bevat waardoor de vezels ruw worden. Dit betekent dat handdoeken zo’n twee tot drie jaar meegaan totdat ze echt helemaal af zijn. Je kunt de levensduur iets verlengen door deze tips toe te passen.

1. Kwaliteit

In het geval van handdoeken geldt, goedkoop = duurkoop. Handdoeken van goede kwaliteit, die dus vaak iets duurder zijn, gaan langer mee dan goedkope handdoeken. Het is belangrijk dat ze volledig uit katoen bestaan en lekker dik zijn. HLN.be raadt de ‘hotel-assortiment’-handdoeken van de oude vertrouwde HEMA aan.

2. Wasverzachter

Je bent misschien gauw geneigd om lekker royaal te gieten met de wasverzachter om zachte handdoeken te krijgen. Dit is juist niet handig, want het werkt averechts. De wasverzachter tast de vezels aan en creëert een laagje op de stof waardoor het minder goed water op kan nemen. Ook worden ze hierdoor sneller ruw, omdat de vezels stukgaan. Kies, als je een lekkere geur wilt, voor een natuurlijke wasverzachter uit een biologische of ecologische winkel.

3. Strijken

Door je handdoeken te strijken lijken ze eerst zachter te worden, maar op langere termijn beschadig je juist de vezels. En waarom zou je ook, want ze kreuken toch nauwelijks.

4. Sopje

Leg handdoeken voordat je ze wast even in een sopje van citroensap, appelazijn en water. Was ze daarna uit zoals je normaal zou doen, en ze zullen heerlijk zacht zijn. De zure lucht gaat er in de wasmachine gewoon uit.

5. Droger

Handdoeken uit de droger lijken heerlijk zacht, maar hierdoor nemen ze juist minder water op. Ook beschadigen ze zo sneller, waardoor je dus ook sneller nieuwe moet aanschaffen. Droog ze liever buiten in de wind, door het gewapper blijven ze alsnog zacht. Als je ze echt in de droger wilt doen, zet deze dan op de koudste stand.

Lees ook: Van ondergoed tot winterjassen: dit is hoe vaak je ieder kledingstuk zou moeten wassen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels