Dít is hoe je je handschoenen het beste kunt schoonmaken

handschoenen schoonmaken

Van wollen tot leren handschoenen, zo maak je ze schoon

Nu de temperaturen al een tijdje zo rond het nulpunt dansen, pakken wij steeds vaker de handschoenen uit de kast. Maar waar we onze handen het laatste jaar kapot aan het wassen zijn, vergeten we het nogal eens om ook deze handenwarmers een schoonmaakbeurt te geven. Maar een paar leren handschoenen hebben natuurlijk een andere behandeling nodig dan een wollen exemplaar. Wij leggen je uit hoe je je verschillende handschoenen het beste kunt schoonmaken. 

Leren handschoenen

Voor leren handschoenen kun je het best een zeep op oliebasis gebruiken. Maak hier een sopje van om vlekjes van je handschoenen te verwijderen. Veeg je handschoenen droog en schoon met een microvezeldoekje. Vervolgens is het tijd voor de binnenkant, want die moet natuurlijk ook goed schoon. Dit doe je het best met een mengsel van bakpoeder en maïzena. Het bakpoeder haalt de vieze luchtjes weg, terwijl de maïzena de vettigheid uit je wanten haalt. Ook kun je ervoor kiezen om wat ontsmettingsalcohol in je handschoenen te spuiten om ze écht brandschoon te krijgen.

Suède handschoenen

Suède is en blijft een lastig stofje om schoon te maken. Je kunt dan ook het best een speciale suèdespray gebruiken om eventuele vlekken van je wanten te poetsen. Ook een beetje witte azijn doet wonderen. De binnenkant kun je – net als bij een paar leren handschoenen – schoonmaken met een mengsel van bakpoeder en maïzena of een spraytje ontsmettingsalcohol. Klaar met schoonmaken? Laat je suède handschoenen dan op kamertemperatuur liggend drogen. Hang ze dus niet op aan knijpers, dit kan ervoor zorgen dat de stof uitrekt.

Wollen handschoenen

Verwarm jij je handen het liefst met een paar wollen handschoenen? Dan kun je die het beste met de hand wassen. Dat klinkt lastig, maar dat is het gelukkig niet. Het enige wat je nodig hebt is een emmertje met water en wat wasmiddel voor fijne was. Laat je wollen handschoenen zo’n fijn minuten in dit sopje weken en spoel ze daarna af met lauwwarm water. Zorg ervoor dat er geen wasmiddel meer in de handschoenen zit. Wring ze na dit badje niet stevig uit, maar probeer het water liever zacht uit de wanten te duwen. Leg de handschoenen vervolgens op een handdoek om uit te druipen. Tot slot kun je ze nog op een droogrek hangen om ze goed te laten drogen.

Skihandschoenen

Heb jij je skihandschoenen na je laatste skivakantie gewoon ergens op zolder neergegooid? Dan kunnen ze waarschijnlijk wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Hebben jouw skihandschoenen een binnenwant? Haal deze er dan uit voordat je de handschoenen in de wasmachine gooit. Was de handschoenen op een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik het liefst een wasmiddel dat speciaal voor skikleding is. Als de handschoenen zijn gewassen, kun je ze het best op een warme plek laten drogen. Hang ze vervolgens omhoog aan de waslijn, met de vingertoppen naar boven. Hierdoor raken deze niet verstopt door het water. Als de skihandschoenen droog zijn, kun je ze het best opnieuw behandelen met een speciaal middeltje om ze waterdicht te maken. Doe dit alleen aan de buitenkant. Zo zijn je skihandschoenen weer helemaal schoon voor je volgende tripje naar de pistes.

Lees ook: Let op: dit moet je niet doen met plastic handschoenen en mondkapjes

Bron: HLN | Beeld: Unsplash