Hoe vol doe jij de trommel van de wasmachine altijd? ZO vol mag ‘ie maximaal!

wasmachine

Hoe vol is vol als het om de wasmachine gaat?

Een altijd terugkerende klus waar je niet onderuit komt, de was. Zodra de laatste was is weggevouwen kan je alweer opnieuw beginnen. Daarom hebben veel mensen de neiging om de trommel zo vol mogelijk te stoppen, want zo was je zo veel mogelijk in één keer!

En het is ook nog eens beter voor het milieu én de portemonnee! Uit een test van de Consumentenbond bleek dat de meeste wasmachines minder warm worden met een halfvolle dan met een volle trommel. Het gevolg is dan ook dat de was veel minder schoon uitkwam dan bij een vollere trommel. Slechts één wasmachine uit de test waste nog schoon genoeg met een lading van 40%. Halfvol wassen kost per kilo was bovendien 35 tot 50 procent meer stroom dan wanneer je de wasmachine helemaal vult.

Als je twee keer per week met volle trommel wast in plaats van vier keer met een halfvolle, bespaar je jaarlijks € 10 tot € 30! Maar hoe vol is vol, en dan je de trommel ook té vol doen? Veel mensen denken dat een trommel die voor tweederde is gevuld vol is. Maar een handbreedte aan ruimte bovenin is voldoende! Houd echter wel rekening met het soort wasgoed. Synthetische was, wol en fijne was moeten voorzichtig worden gewassen; daarbij mag de trommel ongeveer halfvol. Met katoen kan de trommel wel helemaal vol. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de wasmachine.

Bron: Margriet