Hoe vaak kun je een joggingbroek dragen voordat ‘ie in de was moet?

joggingbroek wassen

Het is minder vaak dan we dachten…

De joggingbroek is misschien wel het meest gedragen kledingstuk dit jaar. Want als we dan veel thuis moeten zitten, dan het liefst zo comfortabel mogelijk. Maar hoe vaak moet je joggingbroek de wasmachine in?

Dicht op de huid

De vuistregel voor het wassen van kleding is relatief simpel. Hoe dichter een kledingstuk op de huid gedragen wordt, hoe vaker je ‘m moet wassen – met uitzondering van die trui of broek waar de hond áltijd zijn modderpoten op weet te zetten, uiteraard. Omdat je joggingbroek vaak in direct contact is met je huid, moet hij regelmatig meedraaien in de wasmachine. Hoe vaak precies, is afhankelijk van wat je allemaal doet terwijl je jouw meest comfortabele broek draagt.

Sporten en stilzitten

Gebruik je je joggingbroek als huispak of ook echt om in te joggen (of een andere sport in te beoefenen)? Dat maakt een groot verschil. Als je veel zweet of de joggingbroek als sportbroek gebruikt, dan mag hij na één keer dragen al de wasmand in van dermatoloog Joshua Zeichner. “Vooral in het stuk tussen de benen en in de lies kunnen joggingbroeken snel veel micro-organismen verzamelen, zoals bacteriën”, vertelt de arts aan Bustle. Ook als je niet heel actief bent, moet je geliefde joggingbroek toch echt na twee of drie keer dragen in de was.

Leggings wassen

Hetzelfde geldt voor strakke sportbroeken, zoals yogaleggings. “Net als ondergoed zijn leggings en joggingbroeken blootgesteld aan de lichaamstemperatuur, transpiratie en zweet door sporten. Ze moeten na elk gebruik gewassen worden. Als je ze binnen draagt als loungekleding zonder erin te sporten, dan kun je af en toe een was overslaan om de elasticiteit van het materiaal te behouden. Dat is een persoonlijke voorkeur”, weet wasexpert Katie Brown te vertellen.

Vier dagen

Het beste is dus om je joggingbroek of sportlegging dagelijks in de was te doen, maar hoe lang kun je een was uitstellen? “Drie of vier dagen”, adviseert dermatoloog Peterson Pierre. “Als je de broek langer draagt, kunnen oliën, bacteriën, huidschilfers en zweet zich opstapelen, wat kan leiden tot een jeukende huid en zelfs tot acne. Ook als je het huis niet uitkomt, is het verstandig om je favoriete loungekleding tweemaal per week te wassen.”

Lees ook: Dit is blijkbaar de meest gemaakte fout bij het wassen

Bron: Bustle | Beeld:  Unsplash, Mathilde Langevin