Handig: Zo zorg je ervoor dat je houten planken en spatels niet splijten en vlekken

houten keukengerei

Zo blijft je houten keukengerei veel langer mooi

Houten keukengerei wordt vaak gewoon in de vaatwasser gegooid en dan hopen we op het beste. Dit is absoluut niet hoe je je houten spatels en planken mooi houdt. Je moet ze wat anders behandelen, zodat je lang kan genieten van deze handige keukenhulpjes. Juist daarom delen we nu de schoonmaakgids voor je houten keukenspullen en zul jij geen last meer hebben van gespleten of gevlekte spatels en planken. 

Geen zorgen, het is niet veel werk.

Wassen

Er zijn een aantal dingen die je absoluut niet moet doen met je houten keukengerei. Een van de dingen is je houten spullen in de vaatwasser doen. Wij snappen ook dat dit de makkelijkste manier is om je keukengerei te wassen, maar dit komt de kwaliteit absoluut niet ten goede. Laat ze daarnaast ook niet te lang in het sop liggen weken. Ook niet als er lastige dingen, zoals kaas op vastgekleefd zitten. Was ze liever met een schuursponsje zonder afwasmiddel en droog ze daarna gelijk af.

Geen hitte

Wat ook een veelgemaakte fout is, is dat mensen hun spatels en lepels naast het gasfornuis bewaren. Door de hitte kan je spatel gaan splijten en kromtrekken. Dit zorgt er op termijn voor dat je spatel onbruikbaar zal worden en dat is uiteraard zonde.

Beschermen

Waar je ook om moet denken is het feit dat hout geuren, kleuren en smaken overneemt. Het is daarom raadzaam om een aparte (houten) plank te gebruiken voor uien, pikante gerecht en zoete gerechten. Je wilt uiteraard niet dat je zoete gerecht de smaak van ui krijgt, toch? Er is wel een manier om je planken en spatel ervoor te behoeden. Voordat je ze voor het eerst gebruikt moet je ze dan als volgt behandelen:

  • Smeer je plank of spatels in met (olijf)olie en laat dit heel goed intrekken.
  • Herhaal deze behandeling tijdens de eerste maanden en nabehandelen kan noodzakelijk zijn.
  • Verwijder het vuil het liefste met een vochtige doek en was de planken en spatels niet met afwasmiddel.
  • Deze truc is geschikt voor al het houten keukengerei.

Lees ook: Zo maak je heel gemakkelijk je gaspitten blinkend schoon

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Dille Kamille | Beeld: pxhere