Jikes: om deze reden moet je het afvoerputje ook schoonmaken

afvoerputje-schoonmaken

Wanneer heb jij het afvoerputje voor het laatst schoongemaakt?

Het aanrecht, het gasfornuis en natuurlijk de gootsteen: bij het schoonmaken van de keuken maken we natuurlijk alles grondig schoon. Toch is er één onderdeel dat we altijd vergeten bij het schoonmaken: het afvoerputje. En hier kan een hoop viezigheid in achterblijven…

Afvoerputje schoonmaken

Een gootsteen wil je natuurlijk blinkend schoon houden. Door de etensresten eruit te vissen lijkt hij al een stuk schoner, maar niets is minder waar. Het afvoerputje bevat namelijk ook aan de binnenkant een hoop etensresten en een ophoping van vet, zeepresten en ander vies spul. Jikes!

Zo maak je het schoon

Gelukkig hoef je niet in het keukenkastje te duiken om je gootsteen grondig schoon te krijgen. Je kunt het afvoerputje namelijk makkelijk openmaken middels het losdraaien van de schroef. Pak vervolgens een tandenborstel, ontvetter, allesreiniger en baking soda. Veeg eerst het hardnekkige vuil weg met keukenpapier of een natte schoonmaakdoek. Spray daarna wat ontvetter op het afvoerputje en laat dit intrekken.

Nu is het tijd voor het scrubben. Met een tandenborstel en allesreiniger kun je de vlekken goed wegschrobben. Als laatste stap strooi je nog een half kopje baking soda in het afvoerputje en laat je dit even inwerken. Giet het vervolgens weg met heet water. Dit zorgt ervoor dat eventuele verstoppingen weggaan én verstoppingen voorkomen worden.

Verstoppingen

Om je afvoerputje goed schoon te houden, kun je deze routine het beste één keer in de maand doen. Hierdoor ben je helemaal niet lang bezig, en zul je ook geen verstoppingen krijgen. Dit kun je uiteraard ook voorkomen door regelmatig heet water in de gootsteen te gieten en jus of vet uit een pan te vegen voordat je deze afspoelt.

Lees ook: Deze 3 dingen moet je nooit met een microvezeldoekje schoonmaken

Bron: Margriet | Beeld: Pexels