Zo verwijder je kaarsvet van alle soorten oppervlakken

kaarsvet

Kaarsvet kan heel vervelend zijn

Kaarsen zijn leuk en gezellig, maar ze kunnen ook voor veel problemen zorgen. Gelekt kaarsvet heb je namelijk niet zomaar opgeruimd. Gelukkig is het vaak wel op te ruimen, maar moet je net het trucje even weten. Wij zetten alle manieren om kaarsvet te verwijderen even op een rij. Dat scheelt jou een hoop zoekwerk. 

Zo kun jij lekker kaarsen blijven branden.

Bord

Wanneer je een kaars op een bord zet, kan daar nog weleens wat kaarsvet op komen. Dat kan ook heel lastig te verwijderen zijn, maar het kan gelukkig ook heel gemakkelijk. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het bord een paar uur in de vriezer zetten. Vervolgens kun je het kaarsvet heel makkelijk met de achterkant van een mes wegschapen. Behandel het daarna even met warm water en een schuurspons en alle kaarsvet is verdwenen.

Kleding

Oeps… heeft een kaars gedrupt op je kleding? Geen nood. Leg er gelijk een stukje keukenpapier overheen en strijk hier met een strijkbout overheen. Het kaarsvet wordt nu zacht en het trekt gelijk in het keukenpapier. Er zal niet eens een vlekje achterblijven! Wil je de plek toch nog even nabehandelen? Doe het kledingstuk dan even in de wasmachine of zet het in een sopje met warm water.

Glas

Zodra je ziet dat er kaarsvet op je glazen tafeltje zit moet je handelen om te voorkomen dat er blijvende vlekken achter blijven. Ga er met een warme spons overheen en boen flink. Je kunt ook een ruitenkrabber of houten spatel gebruiken om het kaarsvet weg te schrapen. Als niks lijkt te werken, kun je nog altijd kiezen voor spiritus. Laat het even inwerken en je veegt het kaarsvet daarna snel weer weg.

Tafelkleed

Als er wat kaarsvet op een tafelkleed morst, dan kun je het even in een plastic zak doen en in de vriezer leggen voor een paar uur. Daarna kun je het er zo afschrapen met de achterkant van een mes. Ook de eerder genoemde strijkijzertruc werkt hierbij.

Hout

Voor een schone tafel, dienblad, stoel of vloer is het zaak om er een föhn bij te pakken. Leg er een keukenpapiertje op en maak het -net als bij het strijkijzer- warm. Als er een vlekje achterblijft, dan kun je het even opschuren.

Als je voortaan wil voorkomen dat kaarsvet hecht aan bijvoorbeeld je waxinelichtjeshouder, dan moet je die even insmeren met wat vaseline. Het kaarsvet hard dan uit zonder aan het oppervlakte te hechten. Scheelt jou weer werk.

Lees ook: DIY: Zo maak je zelf een heerlijk geurende citronellakaars

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Leukegeit | Beeld: Pixabay