Zo maak je de keuken in 10 minuten brandschoon

keuken
Met dit stappenplan is je keuken in tien minuten schoon

Belt je (schoon)moeder (of een ander familielid of vriend) ineens met de mededeling dat ze over tien minuutjes bij je is? Paniek! De keuken is niet klaar voor gasten en kan zo niet gezien worden! Wat doe je? Verzin je een smoesje of ga je als een speer te werk? Kies je voor het laatste, dan helpt het om dit stappenplan te volgen. Zo heb je in tien minuten weer een schone keuken, die in ieder geval presentabel is.

Het lijkt misschien een lang stappenplan, maar in werkelijkheid is dit klusje zo geklaard.

Stap 1: Weken

Komt er onverwacht bezoek, maar staat je aanrecht nog vol met vuile vaat? Vul dan gauw de gootsteen en doe alle vaat erin. Door de vaat te weken kun je ondertussen iets anders doen en zijn de borden en pannen later veel makkelijker schoon te maken. Zet alle vaat dus goed in de week en ga door naar stap twee.

Stap 2: Van boven naar beneden

Nu het aanrecht leeg is, pak je een doekje met wat schoonmaakmiddel en werk je van boven naar beneden. Begin met de vetspetters op de tegels, doe dan het fornuis, het aanrecht, de gootsteen en als laatste de vloer. Een snel doekje is nu voldoende, later kun je grondiger te werk gaan. Wil je snel vetspetters verwijderen? Doe dan een natte spons 30 seconden in de magnetron. Pak hem voorzichtig op, hij kan heet zijn, en doe er schoonmaakmiddel met citrus op. Door de warmte en de citrus lost het vet zo op.

Stap 3: De gootsteen

Ziet je roestvrijstalen gootsteen een beetje doffig? Dan kan dit de uitstraling van de keuken meteen een beetje groezelig doen lijken. Sprenkel er wat baking soda of bloem in en poets met een vochtige spons. Als je goed hebt geschrobd, kun je nog een beetje azijn gebruiken om te desinfecteren. Spoel goed na met water en je gootsteen zal blinken als nooit te voren.

Stap 4: Huisdieren

Heb je nog even de tijd? Ga dan gauw even met een kledingroller of een vochtige rubberen handschoen over de bank en stoelen om haren te verwijderen. Het haar van je huisdier kan je huis namelijk viezer doen lijken dan het is.

Het stappenplan gaat verder op pagina twee.

Pagina 1/2