Doe jij dit ook altijd verkeerd? Bij deze spullen mag je eigenlijk nóóit wasverzachter gebruiken!

 

Wasverzachter doet soms meer kwaad dan goed

Velen van ons hebben het in huis staan en gebruiken het bij elke wasbeurt: wasverzachter. Je kleding gaat er lekker van ruiken en wordt heerlijk zacht, maar wist je dat je lang niet alle kleding kan ermee kan wassen? In sommige gevallen doet het meer kwaad dan goed en kan het je spullen behoorlijk verpesten. Bij deze stoffen kan je de de verzachter het beste achterwege laten:

  • Microvezel: wasverzachter verandert de structuur van de microvezeldoek. Het maakt de microvezeldoek zacht waardoor deze verandert in een normale doek. Heb je per ongeluk de doeken toch met een wasverzachter gewassen? Was je doeken dan enkele malen opnieuw op een hoge temperatuur met een normaal wasmiddel.
  • Sportkleding: veel sportkleding is gemaakt van een luchtdoorlatend materiaal dat ervoor zorgt dat het zweet snel absorbeert. Als je je sportkleding wast met wasverzachter komt er een laagje overheen te liggen dat de absorberende eigenschap van de stof tenietdoet.
  • Brandveilige stof: veel kinderkleding en bijvoorbeeld kinderpyjama’s zijn gemaakt van een brandveilige stof. Deze moet je nóóit wassen met wasverzachter, want dit zorgt ervoor dat de stof brandbaarder wordt.
  • Spijkerbroek: de stof van je jeans wordt niet beter van wasverzachter, het gaat er vaak door lubberen. Gebruik in plaats van wasverzachter een scheutje azijn, gewoon in het bakje van je wasmachine. Je jeans wordt er heerlijk zacht van en het is vriendelijker voor het milieu.
  • Handdoeken: door het laagje dat het wasmiddeltje achterlaat voelen je handdoeken wel heerlijk zacht aan, maar ze absorberen veel minder goed.

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash