Je koffiezetapparaat is viezer dan je denkt, maar zo maak je hem schoon

koffiezetapparaat

Zo reinig je je koffiezetapparaat

Tenzij je geen koffie lust, heb je waarschijnlijk wel een een koffiezetapparaat in huis. De een gebruikt hem dagelijks, de ander alleen wanneer er visite is. Maar wist je dat dit apparaat vol bacteriën en schimmels kan zitten? Het is dus van belang om hem altijd goed schoon te maken na gebruik. Wij leggen je uit hoe.

Zó vies is je koffiezetapparaat.

Afwassen

Het is belangrijk om na gebruik de onderdelen schoon te maken. Je kunt de koffiepot natuurlijk afwassen (sommige kunnen ook in de vaatwasser). Sommige koffiezetapparaten hebben ook andere losse onderdelen die je gemakkelijk even meeneemt met de vaat. Haal ook een doekje over de buitenkant en de warmhoudplaat om eventueel gemorste koffie op te vegen.

Ontkalken

Ontkalk je koffiezetapparaat één keer per maand. Doe je dit niet, dan duurt het langer om koffie te zetten en het zal ook minder smaken. Om de machine te ontkalken vul je het waterreservoir voor de helft met witte azijn en de andere helft met water. Zet het apparaat aan en laat de pot halfvol lopen. Zet hem dan uit en wacht dertig minuten voordat je hem weer aanzet. Zet hierna een volle pot met alleen water om alles door te spoelen en spoel de koffiepot goed om. Het kan mogelijk zijn dat je dit proces twee keer moet herhalen om al het kalk weg te halen.

Koffiepot

Zelfs als je de koffiepot na gebruik goed omspoelt en schoonmaakt kan het mogelijk zijn dat er toch wat viezigheid in achterblijft. Dit kun je gemakkelijk losweken door er warm water met wat afwasmiddel in te doen en er een beetje rijst in te strooien. Door de koffiekan rond te zwenken maakt de rijst de viezigheid lost. Gebruik daarna een schuursponsje om de viezigheid weg te halen.

Bacteriën

Het is belangrijk om je koffiezetapparaat goed schoon te maken, omdat bacteriën en schimmels achterblijven. Door de warmte van het apparaat is dit natuurlijk een heerlijk plekje voor deze vieze beestjes. Uit onderzoek is gebleken dat er zelfs meer bacteriën in rondzwerven dan in je badkamer. Ieks!

Lees ook: Deze acht dingen kun je allemaal schoonmaken met azijn

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Videostill Coolblue