Zo maak je je kozijnen schoon: stap voor stap uitgelegd

kozijnen

Zo krijg je kozijnen weer helemaal schoon

De zon straalt weer door onze ramen, wat ons doet herinneren dat onze kozijnen de winter niet helemaal schoon zijn doorgekomen. Tijd om ze eens flink onder handen te nemen tijdens de grote voorjaarsschoonmaak. Maar hoe doe je dat nou het best? Wij leggen het stap voor stap uit.

Zo heb je zo weer schone kozijnen.

Stap 1

Begin met het stofzuigen van de vensterbank en de kozijnen. Zo haal je in ieder geval alle losse rommel zoals insecten, haren en stof alvast weg. Gebruik een speciaal opzetstuk van de stofzuiger om er goed bij te kunnen, maar zelfs daarmee kun je bij sommige kozijnen niet overal bij. Heb je bijvoorbeeld een groef in je kozijn (door een schuifdeur of -raam), maak je dan geen zorgen over achterblijvende rommel. Dat lossen we zo op.

Stap 2

Nu de grootste stukken vuil weg zijn gaan we de volgende laag losweken. Gebruik een allesreiniger in sprayvorm en spray dit op het hele kozijn. Laat dit een paar minuten inwerken alvorens het vuil weg te vegen met een doekje. Ook hiermee krijg je niet alles weg, maar dit is om de bovenste laag weg te halen.

Stap 3

Nu komt het geheime ingrediënt waarmee we de vieze bruine en zwarte aanslag verwijderen. Sprenkel wat baking soda op de vieze plekken. Giet hier voorzichtig wat witte azijn overheen. Je kunt ook een plantenspuit met azijn vullen en dit op de baking soda spuiten. Het mengsel zal gaan bubbelen. Gebruik niet te veel, anders moet je alleen maar meer troep opruimen. Laat dit ongeveer vijf minuten inwerken. Als de bubbels ophouden is het klaar.

Stap 4

Pak een oude tandenborstel en poets de randjes van het kozijn waar de viezigheid zit. Je ziet dat er veel vuil los komt. Veeg dan het schoonmaakmiddel op met een doekje. Je kunt een schroevendraaier gebruiken om met het doekje in alle hoekjes en randen te komen. Ook wattenstaafjes zijn hier heel handig voor! Na het wegvegen van de soda zullen je kozijnen weer brandschoon zijn.

Lees ook: Deze acht dingen kun je allemaal schoonmaken met azijn

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Doityourself | Beeld: Videostill YouTube