Aha: kun je beter een afwasborstel of afwassponsje gebruiken?

afwasborstel afwasspons

Kies jij een afwasborstel- of spons?

Helaas heeft niet iedereen de mazzel over een vaatwasser te beschikken. De berg met afwas trotseren is dan ook een terugkerend klusje voor veel mensen. Vaak geven we dan de voorkeur aan een afwassponsje boven een afwasborstel. Sponzen schuimen zo lekker en ook lijkt de vaat schoner te worden met een sponsje. Maar is dit wel zo?

Schone vaat

Misschien heb je wel een voorkeur voor een sponsje. Of wellicht ga jij geen enkele vaat te lijf zonder je vertrouwde afwasborstel. Hoe het ook zij: na een hoop schrobben heb je weer een blinkende vaat en kun je je borstel of spons zonder erbij stil te staan weer weg leggen. Je denkt misschien dat er geen verschil tussen een afwasborstel en een sponsje zit; beide maken immers de vaat schoon. Toch zit er wel degelijk een groot verschil tussen borstels en sponsjes.

Groot verschil

Het zit namelijk zo: een spons is een heerlijke plek voor bacteriën, vooral wanneer je hem niet goed uitknijpt nadat je klaar bent met de afwas. Een borstel droogt daarentegen veel sneller; bacteriën krijgen zo minder kans zich te nestelen. Dit is gebleken uit onderzoek in Noorwegen. Zij onderzochten bij ongeveer tienduizend mensen hoe zij hun vaat deden. Hier kwam vervolgens een duidelijke conclusie uit: qua bacteriën ben je met een afwasborstel een heel stuk beter af!

Alternatieven

Wil je tóch heel graag een spons gebruiken, houd er dan rekening mee dat je deze regelmatig vervangt óf goed schoonmaakt met heet water en bleek. Ook chloor kan een goed schoonmaakmiddel zijn voor je spons. Een afwasborstel is echter het meest hygiënische en effectieve alternatief. Deze hebben bovendien het extra voordeel dat je ze ook in de vaatwasser kunt doen. De hitte in de afwasmachine doodt ook veel bacteriën, voor een extra schone vaat.

Lees ook: Geen afwasmiddel meer in huis? Dit alternatief werkt net zo goed

Bron: Archief, Max Vandaag | Beeld: Pixabay