Dit is de meest effectieve manier om fijne kleding met de hand te wassen

Handwasjes kun je het beste op deze manier uitvoeren

Heb je een aantal delicate items in je kledingkast hangen die je liever niet met de rest van de vuile was in de wasmachine propt? Dan is een handwas de beste oplossing. Toch zijn er bepaalde methoden om het meeste uit het wassen met de hand te halen. Wij zetten de beste tips en tricks als het gaat om fijne kleding met de hand wassen voor je op een rijtje.

Voordat je de gootsteen laat vollopen voor een handwas, kijk eerst nog even goed op het etiket in je kledingstuk. Hier staan de richtlijnen voor de temperatuur van het water en verdere wasinstructies op. Zo kan er op het label een emmer met water op staan. De getallen in deze emmer staan voor de maximale wastemperatuur. Staat er een handje in het symbool? Dan is de kleding geschikt voor handwas. Wanneer er een kruis door de emmer staat, mag het item alleen gestoomd worden, niet gewassen met water.

Dit is hoe je kleding met de hand kunt wassen

Kleding met de hand wassen is verreweg de meest zachte aanpak. Dat betekent dat je kledingstukken tijdens het hele reinigingsproces met uiterste zorg kan behandelen. Om tijd te besparen, is het mogelijk om meerdere kledingstukken in dezelfde stof en/of kleur gezamenlijk met een handwas te wassen. Dit stappenplan werkt voor de meeste kledingstukken.

  • Lees het waslabel om het type stof te bepalen: zijde, wol, enzovoort. Bepaal vanaf daar het beste wasmiddel. Elk standaard wasmiddel zou voor de meeste items moeten werken. Fijne stoffen kunnen een iets zachter middel, zoals fijne of milde wasmiddel gebruiken.
  • Behandel specifieke vlekken indien nodig. Om dit te doen, breng je met je vingertoppen voorzichtig wasvlekkenverwijderaar of vloeibaar wasmiddel aan op de vlek (vermijd schrobben). Knijp tijdens het weken een paar keer voorzichtig het schuimende water door het kledingstuk.
  • Vul de gootsteen met lauw of warm water, afhankelijk van de waslabels van je kledingstuk en doe de kleding erin. Wol, zijde en felle kleuren kun je het beste in koud water reinigen. Voeg vervolgens de aanbevolen dosis wasmiddel toe. Spoel het wasmiddel in het water om ervoor te zorgen dat het volledig is opgelost, leg je kledingstuk in het water en dompel het voorzichtig onder. Het water kan van kleur veranderen, maar raak niet in paniek: dit is gewoon de textielverf die kleur afgeeft. Na het wassen zal het ook geen kleuren verliezen.
  • Spoel grondig uit met water. Als je een sproeier op je kraan hebt, doe dan alle lichte kledingstukken, zoals lingerie of zwemkleding, in een vergiet en spoel schoon. Vul anders de gootsteen met koel, helder water, dompel het kledingstuk onder en knijp het water door om te spoelen. Herhaal indien nodig.
  • Knijp overtollig water uit. Omdat het uitwringen van natte, delicate stoffen onnodige schade kan veroorzaken, til het kledingstuk voorzichtig met beide handen op en knijp voorzichtig zoveel mogelijk water uit. Leg het vervolgens plat op een absorberende handdoek en rol de handdoek en het kledingstuk samen totdat het water is opgenomen.
  • Leg de items te drogen. Om te voorkomen dat delicate stoffen, vooral breisels, uitrekken, is het verstandig om ze liggend te laten drogen. Leg voor extra zorg (en om het droogproces te versnellen) truien of zwemkleding op een droge handdoek en laat deze aan de lucht drogen. Als de voorkant droog is, draai je hem om.

Benieuwd hoe je beha’s en ondergoed het beste met de hand kunt wassen? Lees snel verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2