Dit is blijkbaar de meest gemaakte fout bij het wassen

fout wassen

En het is zo makkelijk te voorkomen!

Als je het aan de schoonmaakexperts vraagt, is er één ding dat we met z’n allen verkeerd doen bij het wassen: te veel wasmiddel gebruiken. Blijkbaar betekent meer wasmiddel in de machine doen niet dat je kleding ook schoner wordt…

Te veel wasmiddel

Het liefst proppen we zoveel mogelijk kleding in de wasmachine. Het bespaart tijd, energie en je vult je kledingkast na een grote was meteen weer aan. Vervolgens doen we een flinke scheut of schep wasmiddel in de machine, zodat die bergen kleding ook allemaal schoon worden en lekker gaan ruiken, toch? Helaas blijkt het niet zo te werken. Volgens schoonmaakexperts gebruik je al snel té veel waspoeder of wasmiddel. Zowel voor je kleding als voor je machine geen pretje.

Nadelen

Door te veel wasmiddel te gebruiken kan er een zeepachtig laagje achterblijven op je kleding. Zodra dit opdroogt, kunnen je net gewassen kledingstukken een vies geurtje krijgen en kan de stof plakkerig aanvoelen. Daarnaast is je wasmachine ook niet blij met grote hoeveelheden wasmiddel. Het laagje dat achterblijft in de machine kan vetluis veroorzaken, waardoor het apparaat gaat stinken. Dat niet alleen, ook kost het je trouwe wasmachine een hoop water en energie om het overmatige schuim weg te spoelen en kan zelfs de levensduur van de machine beïnvloeden.

Goed doseren

Wasmiddel goed doseren is dus belangrijker dan we dachten. Vul het bakje volgende keer niet meer tot de maximale hoeveelheid, ook niet als je een grote was draait. Hardnekkige vlekken? Behandel die dan liever van tevoren met een vlekkenkverwijderaar. Vaak staat op het wasmiddel zelf aangegeven wat een goede hoeveelheid is. Nu we het er toch over hebben: ook je wasmachine volproppen is volgens de schoonmaakexperts geen aanrader. Je kleding wordt er minder schoon door en kreukelt sneller, en je wasmachine krijgt eerder mankementen als je ‘m te vaak overlaadt met was. We mogen dus best wat liever zijn voor de machine die ons keer op keer schone handdoeken, lakens en kleding bezorgt!

Lees ook: 4 redenen waarom je een doosje baking soda bij je wasmachine moet zetten

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash, Emily Chung