Veel mensen slaan dit over bij het schoonmaken van de wc, wij deden het ook altijd!

 

Wij deden altijd alleen de pot…

Waarschijnlijk is dit het klusje waar je het minste naar uitkijkt: de wc schoonmaken. Het is wel een klusje dat heel erg nodig is in het huishouden, het kleine kamertje zit immers bomvol bacteriën en die moet je wel regelmatig aanpakken. Toch doen veel van ons dat niet grondig genoeg…

De wc schoonmaken is toch wat meer dan alleen een doekje over de bril halen.

Eén keer per week
Dat de wc een broedplaats is voor bacteriën hoeven we je niet te vertellen. Jij weet ook dat je dit zo af en toe moet schoonmaken. Helaas gebeurt dit nog te weinig en vooral niet grondig genoeg. Er wordt aangeraden om de wc in ieder geval één keer per week grondig schoon te maken, zowel de binnen- als buiten kant en de hele ruimte waar de pot in staat. Daarbij moet je ook rekening houden met de hoeveelheid mensen in je huis. De regel geldt: des te meer mensen, des te vaker schoonmaken.

Vieze plekken
Toch is de wc-pot niet het smerigste plekje in de kleine kamer. Je moet dus ook niet alleen de pot een flinke poetsbeurt geven, wat veel mensen doen. De deurklink, lichtschakelaar en spoelknop zijn de plekken die gemiddeld drie keer meer bacteriën bevatten. De Huishoudcoach gaf een uitgebreid stappenplan om de wc schoon te maken en wij plaatsen nu een samenvatting:

  • Gooi alle lossen spullen die daar niet horen weg, zoals lege wc-rollen. Leeg ook de prullenbakken.
  • Trek handschoenen aan en spuit toiletreiniger in de toiletpot en onder de rand door. Gebruik de wc-borstel om de binnenkant goed schoon te boenen en zet de borstel tien minuten in de pot. Zo wordt deze ook schoon. Sop ondertussen de buitenkant, wc-bril, klep en waterreservoir met een sopje van water en allesreiniger. Spoel het toilet door met de borstel erin en zet ‘m weer terug in de houder.
  • Maak nu een nieuw sopje en gebruik ook een nieuw doekje om de wanden van de wc af te nemen. Hier kunnen veel bacteriën komen door opspattend water als je de wc doorspoelt.
  • Gebruik voor het schoonmaken van de wastafel wederom een nieuw sopje en doekje.
  • Neem nu de deurklink, lichtschakelaar en spoelknop onder handen. Gebruik hiervoor een prop wc-papier en een beetje spiritus. Laat dit aan de lucht drogen.
  • Dweil de vloer en was je handen.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: De Huishoudcoach, Libelle | Beeld: Pexels