Met deze wastips blijft je zwemkleding zo lang mogelijk mooi

Om die redenen is het verstandig om badkleding na het dragen meteen met wat koud water af te spoelen. Wat nog beter werkt, is om je wasbak vol te laten lopen met koud water en de zwemkleding daar een half uur in te laten weken. Dat zorgt ervoor dat de meeste chemicaliën uit de stof worden geweekt.

Handwas

De wasmethode die het beste is voor zwemkleding, is een handwas. Dat is een stuk zachter dan een was in de wasmachine en zorgt ervoor dat de stof van je badpak of bikini minder snel uitrekt. Vul je wasbak met lauwwarm water en druppel daar een heel klein beetje neutraal wasmiddel in. Draai je zwemkleding binnenstebuiten en leg het in het water. Gebruik een zachte, nylon borstel om vuil van de zwemspullen af te borstelen. Knijp de badkleding vervolgens goed uit en laat de wasbak leeglopen. Vul de wasbak vervolgens met ijskoud water en spoel de badkleding daarin af. Wring goed uit en rol het in een handdoek, zodat het meeste water opgenomen wordt. Hang het vervolgens op een plek met een goede circulatie, buiten de zon. Doe zwemkleding nooit in de droger: de hoge temperaturen zorgen ervoor dat de stof permanent beschadigd raakt.

In de wasmachine

Heb je geen zin in een handwas en wil je je zwemkleding in de wasmachine gooien? Dat kan, maar badkleding mag alleen samen met soortgelijke materialen gewassen worden. Keer de zwemkleding weer binnenstebuiten en behandel eventuele vlekken met wat wasmiddel. Stop de bikini of badpak in een waszakje, zodat je zeker weet dat het niet uitrekt. Zet de wasmachine op een stand voor zachte stoffen en was niet te heet. Laat de zwemkleding vervolgens aan de lucht drogen.

Extra tips

Naast de twee wasmethoden zijn er nog een paar belangrijke tips op het gebied van zwemkleding. Allereerst: laat het niet een hele nacht in water weken, want dat kan ervoor zorgen dat de vezels loslaten. Laat het daarnaast niet op een wasrek van metaal drogen, want dat kan voor roestvlekken zorgen. En tot slot: ga niet op ruwe oppervlakken zitten als je een badpak of bikini draagt. Dat kan ervoor zorgen dat je zwemkleding scheurt of dat de kleur vervaagt.

Lees ook: Dit is waarom je direct na het zwemmen je natte zwemkleding uit moet doen

Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash, Artem Beliaikin