Dit is hoe je microvezeldoekjes zou moeten wassen

microvezeldoekjes wassen

Zo gaan je microvezeldoekjes een stuk langer mee

Keukenpapier is ontzettend handig als je wat drinken gemorst hebt, maar voor de broodkruimels van je ontbijt is het een minder effectief schoonmaakmiddel. Bovendien is het natuurlijk niet goed voor het milieu om voor elke schoonmaakbeurt een nieuw papiertje van de rol te scheuren. Een beter alternatief is een microvezeldoekje. Dit doekje krijgt alles schoon en kun je na een wasje gewoon weer opnieuw gebruiken. Het is echter wel belangrijk dat je microvezeldoekjes op de juiste manier wast. Hoe je dat doet? Dat leggen we je uit. 

Microvezeldoekjes wassen

Van stof tot kruimels en van vuil tot pluisjes, microvezeldoekjes krijgen alles schoon. Microvezel is als een magneet voor vuil: in plaats van het vuil te verspreiden, houdt de stof het vuil vast. Heel handig voor schoonmaken, maar na een schoonmaakklus kan zo’n microvezeldoekje behoorlijk vies worden. Het is dan ook belangrijk dat je ze op de juiste manier wast om alle bacteriën en viezigheid eruit te krijgen. Je microvezeldoekjes samen met je andere was in de wasmachine gooien, is misschien wel makkelijk, maar is niet het beste idee.  Hoe je het wel aan moet pakken? Dat leggen we je stap voor stap uit. Op deze manier houd je je microvezeldoekjes niet alleen schoon, maar gaan ze ook nog eens een stuk langer mee – tot zo’n 500 (!) wasbeurten. Win-win!

1. Was met warm water en een mild reinigingsmiddel

Goed nieuws: je kunt microvezeldoekjes gewoon in de wasmachine gooien. Pas echter op dat je de schoonmaakdoeken niet te koud of juist te warm wast. Een ideale temperatuur om ze te wassen is 60 graden Celsius. Bij deze temperatuur gaan de meeste bacteriën en micro-organismen namelijk dood. Kies tevens een mild reinigingsmiddel, zodat je microvezeldoekjes lekker zacht blijven.

2. Was microvezeldoekjes apart

We zeiden eerder al dat microvezel een ster is in het vasthouden van vuil en bacteriën. De stof pikt daarnaast ook pluisjes op. Het is dan ook geen goed idee om de microvezeldoekjes bij de rest van je (pluizende) wasgoed in de wasmachine te stoppen. Het resultaat is dan ongetwijfeld een microvezeldoekje vol pluis. Niet héél handig om mee schoon te maken. Kortom: was je microvezeldoekjes apart.

3. Sla de wasverzachter over

Niet alleen ruikt wasverzachter heerlijk, het geeft je favoriete kledingstukken ook nog eens een zachte touch. Toch kun je het goedje beter achterwege laten als je microvezeldoeken gaat wassen. Naast vuil en pluisjes houdt de stof namelijk ook wasverzachter vast, waardoor de vuilopsluitende ruimtes tussen de vezels verstoppen. En tsja, dan kunnen de microvezeldoekjes hun werk niet meer doen.

4. Laat de microvezeldoeken aan de lucht drogen

Natuurlijk is de droger een snelle manier om je gewassen kledingstukken droog te krijgen, maar microvezeldoekjes kun je beter aan de lucht laten drogen. De hitte van de droger kan de synthetische vezels namelijk beschadigen en de levensduur aanzienlijk verkorten.

Lees ook: 5 onverwachte klusjes waarvoor je microvezeldoekjes kunt gebruiken

Bron: PureWow | Beeld: iStock, Marina Demkina