Onderzoek: het opruimen van je huis zorgt voor jonge hersenen

opruimen-huis

Poets en veeg jezelf jong

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je huis goed opruimt en schoonmaakt. Naast dat dit goed is voor je humeur – niemand wordt immers blij van rotzooi –, heeft het ook een positieve werking op je hersenen. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat een rommelig huis je hersenen ouder maakt. Opruimen dus! 

Onderzoek

Volgens een studie van BMC Geriatrics zorgt een opgeruimd huis ervoor dat je hersenen een grote boost krijgen. Tijdens de studie hebben de onderzoekers het verband tussen klusjes doen en de gezondheid van je hersenen onder de loep genomen. Om dit te onderzoeken hebben ze bij 66 pientere ouderen drie medische onderzoeken gedaan. Dit was een analyse over de gezondheid, de beeldvorming van de hersenen en het ontvangen en verwerken van informatie. Hierbij werd er ook gekeken hoeveel tijd ze bezig waren met het opruimen van het huis, het bereiden van maaltijden en huishoudelijke taken.

Meer hersenvolume

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de mensen die meer activiteiten rondom hun huis deden, meer hersenvolume in de hippocampus en frontale kwab hadden. Deze hersengebieden ondersteunen het geheugen, leer- en kenvermogen. Dus als je bezig bent met het opruimen van de was, ben je eigenlijk bezig met het ‘slijpen’ van je hersenen. En dit zorgt ervoor dat je hersenen jonger worden. Ook is het opruimen van je huis een actieve manier om te bewegen, en dit versterkt vervolgens ook de gezondheid van de hersenen.

Verlichting van stress

Bovendien zorgt het doen van klusjes in huis voor een verlichting van stress. Door schoon te maken, creëer je een gevoel van controle en organisatie. En dit helpt bij het kalmeren van het zenuwstelsel. En omdat stress niet goed is voor je lichaam, is dat ook fijn meegenomen. Genoeg redenen dus om de bezem door het huis te halen en grondig schoon te maken.

Lees ook: 5 dingen die opgeruimde types begrijpen

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash, Anton