Aha! Op deze manieren kan je azijn gebruiken voor de was

azijn

Dit natuurmiddeltje heeft ontzettend veel voordelen.

De meeste mensen kennen wel een paar huishoudelijke taakjes waarvoor je azijn kunt gebruiken. Het uitkoken van de waterkoker of het schoonmaken van je oven: het natuurmiddeltje kun je veelzijdig inzetten. Ook voor het wassen van je kleren zijn er veel toepassingen van azijn. 

In de wasmachine

Last van hardnekkige geurtjes in je kleding? Daar kan witte azijn bij helpen. Doe je was in de wasmachine en voeg de normale hoeveelheid wasmiddel toe in het daarvoor bestemde laatje. Voeg nu een kopje witte azijn toe aan het laatje voor wasverzachter en was volgens het gebruikelijke programma. De azijn maakt je stoffen lekker zacht, neutraliseert eventuele geurtjes en helpt overgebleven wasmiddelresten af te breken.

Je kunt kleding ook laten weken in het wondermiddel. Dat kan in de wasmachine, als deze een speciaal programma daarvoor heeft. Is dat niet het geval, dan kan het ook in een teiltje of de gootsteen. Meng water en azijn (1/4e deel azijn) en dompel je kledingstuk hierin. Laat het ongeveer 15 tot 30 minuten weken en was het kledingstuk daarna goed uit.

Sportkleding

Ook voor je sportkleding is azijn een wondermiddel. Nare geurtjes en zweet kunnen je kleding minder fris maken. Omdat de meeste sportkleding van synthetische materialen is gemaakt, kunnen wasmiddelen op gel- of poederbasis en wasverzachter niet goed doordringen in de stof. Zo krijg je de bacteriën die de onaangename geurtjes veroorzaken niet volledig uit je kleding. Met azijn lukt dat een stuk beter.

Vlekkenverwijderaar

Vlekken kun je ook goed behandelen met het natuurmiddeltje. Je kunt bijvoorbeeld onverdunde azijn deppen op de vlek. Door de hoge zuurgraad kun je hardnekkige vlekken van koffie, inkt, vet en olie zelfs uit je kleding krijgen. Laat het zo’n 15 tot 30 minuten intrekken en was daarna de kleding zoals je normaal zou doen. Op die manier voorkom je dat de kleding verkleurt.

Daarnaast kan je azijn ook gebruiken om je grauwe kleding weer stralend wit te krijgen. Vanwege de zuurgraad breekt het dingen zoals wasmiddelresten en andere build-up af die ervoor zorgen dat stoffen na verloop van tijd grijs worden.

Wasmachine reinigen

Tot slot kan je ook de wasmachine reinigen met het natuurlijke middeltje. Soms zit er een naar geurtje aan je machine, wat ten koste gaat van de frisheid van je was. Gooi dan een kopje azijn in de trommel en start een normaal wasprogramma. Dat kan overigens ook gewoon wanneer je kleding wast, twee vliegen in één klap!

Lees ook: Goed om te weten: zo dweil jij streeploos je vloer

Bron: Real Simple | Beeld: Adobe Stock