Opruimexpert Marie Kondo deelt wat de meest gemaakte opruimfout is


Doe jij dit ook?

Vele Netflix-gebruikers zijn in de ban van opruimen dankzij de serie Tidying Up With Marie Kondo. De wereldberoemde opruimexpert helpt in de serie haar cliënten om op te ruimen en rommel weg te gooien. De manier van opruimen inspireert velen en daarom steken mensen massaal de handen uit de mouwen. Toch moet je voorkomen dat je deze opruimfout maakt.

‘Elk item dat je hebt, moet een thuis hebben’

Spullen

Marie Kondo gelooft er heilig in dat elk ding dat je bezit, een thuis nodig heeft. Hiermee bedoelt ze voornamelijk dat spullen die thuis rondzwerven, en geen bestemming hebben, beter weggegooid kunnen worden. Dit betekent echter niet dat je iets maar snel even in de kast moet leggen als je aan het opruimen bent. Volgens Marie maken velen voornamelijk opruimfouten als het aankomt op het indelen van de kledingkast.

Kledingkast

Veel mensen creëren volgens de opruimgoeroe een ‘thuis’ voor hun spullen die helemaal niet functioneel is. Als je bijvoorbeeld een heleboel opgestapelde truien in je kast hebt die torenhoog is, is het probleem wellicht niet de kwantiteit, maar de plek. “Door je spullen een thuis toe te wijzen, kun je ze daar aan het eind van de dag weer opruimen en de ruimte netjes houden. Vraag jezelf ook af of deze plek groot genoeg is voor je kleding of dat de items een nieuw thuis nodig hebben”, vertelt Marie aan Pure Wow. Met andere woorden: als je moet proppen om te zorgen dat alle truien in je kast passen, is het tijd om een andere plek te zoeken voor je truien.

Plattegrond

Marie raadt daarom aan om de plattegrond van je kast aan te passen en desnoods helemaal om te gooien. Ga bij jezelf na welke items je het beste kunt opvouwen en welke kleding je het beste kunt ophangen. Misschien moet je kleding die je meestel opvouwt juist ophangen, en andersom. Tevens geeft ze het advies om gebruik te maken van dozen om kleding te kunnen sorteren op categorie. Door het bovenstaande te doen blijft je kast netjes én voorkom je dat je gebruik gaat maken van ‘de stoel’. Velen gebruiken de stoel in een slaapkamer voor kleding die niet meer in de kast past.

Lees ook: Dit is de makkelijkste manier om je wasmachine schoon te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Purewow | Beeld: Unsplash