Van pindakaas tot cola: deze middelen kun je gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen

Ja, ook pindakaas is te gebruiken als schoonmaakmiddel

Je zilver blinkt niet meer, er zitten vetvlekken in je kleding én je hebt een pan laten aanbranden: allemaal factoren die je dag er niet beter opmaken. Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te zitten. Met alledaagse producten als cola en ketchup kun je tig vlekken verwijderen. We hebben de wondermiddeltjes voor je op een rijtje gezet.

Cola

Heb je een pan laten aanbranden? Schenk er wat cola in en laat intrekken. Was de pan daarna met wat afwasmiddel en je pan is weer zo goed als nieuw. Ook kun je cola gebruiken om roestige schroeven of bouten schoon te maken. Daarnaast is ook de kalkaanslag in je toilet niet bestand tegen cola. Doe een flink wat cola in de wc en laat een uur intrekken. Maak de wc pot daarna gewoon schoon met een borstel en klaar is Kees.

Tandpasta

Iets waar je nooit teveel van kunt hebben is tandpasta. Zo gebruik je het – als het goed is – elke dag om je tanden te poetsen, maar kun je het ook gebruiken in het huishouden. Met een beetje tandpasta kun je je zilver weer laten blinken. Ook kun je je metaal schoonmaken met gebitsreinigingsmiddel. Het beste is om wat tandpasta op het oppervlak te smeren en even in te laten trekken. Daarna kun je het er makkelijk afspoelen. Maak je zilver of metaal daarna wel goed droog met een zachte doek.

Tomatenketchup

Is je koper niet meer zo mooi als het ooit was? Hoppa: even wat ketchup erop smeren. Dankzij de zuren in de tomatenketchup kun je koper goed schoonmaken met de saus. Maak je koperen spullen met wat ketchup schoon en voor je het weet is de glans weer terug.

Polenta

Heb je vetvlekken in je kleding? Die vetvlekken kun je verwijderen met behulp van een beetje polenta. Doe even wat maismeel op de vlek, laat vijftien minuten intrekken en de vlek verdwijnt – als het goed is – als sneeuw voor de zon.

Meer tips lees je op de volgende pagina.

Pagina 1/2