Roestvlekken verwijderen: zo doe je dat!

roestvlek

Laat die vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Hardnekkige roestvlekken op je kleding of schoenen zijn vaak moeilijk te verwijderen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om deze vlekken snel en effectief te behandelen. Met behulp van deze adviezen ziet je kledingstuk er binnen no-time weer als nieuw uit, zonder die lelijke roestvlekken.

Zout en citroen of zout en azijn?

Je kunt een roestvlek eenvoudig verwijderen met behulp van een gouden combinatie aan huismiddelen, die je waarschijnlijk al in de keuken hebt staan: citroen en zout. Wat je doet is het volgende: meng een eetlepel citroensap met twee theelepels zout en wrijf dit mengsel over de vlek. Laat het ongeveer een uur intrekken en spoel het vervolgens uit. Was het witte kledingstuk daarna op een geschikt wasprogramma, en voilà, het komt weer schoon en roestvrij uit de wasmachine. Wat betreft de ingrediënten voor het mengsel, kun je citroensap ook vervangen voor azijn. Vervolgens kun je op dezelfde manier te werk gaan als bij het citroen-zoutmengsel. Let op: gebruik deze methode alleen voor witte of lichte kledingstukken. Het mengsel kan de stof van je kleding namelijk doen verbleken.

Zure melk

Het klinkt misschien niet erg smakelijk, maar voor roestvlekken in gekleurde kleding kun je het beste zure melk gebruiken. Je kunt de melk twee à drie dagen buiten de koelkast bewaren om het zuur te laten worden, of je kunt karnemelk gebruiken. Laat de zure melk een nacht in het te behandelen kledingstuk trekken en spoel het de volgende ochtend uit. Na een wasbeurt, is je gekleurde kledingstuk vervolgens weer als nieuw!

Ossengalzeep

Een ander middel dat veel mensen al in huis hebben én goed gebruikt kan worden voor het verwijderen van een roestvlek, is ossengalzeep. Het gebruik van de zeep is het meest effectief als je hem eerst licht vochtig maakt, waarna je de zeep op de roestvlek smeert. Wrijf dit zachtjes in en doe het kledingstuk vervolgens gelijk in de wasmachine. Hierbij is het belangrijk om een wasprogramma onder de 50 graden te kiezen. Bij een wasprogramma boven de 50 graden is ossengalzeep namelijk niet meer effectief.

Lees ook: ‘Aha: zo krijg je zweetvlekken uit witte kleding’

Bron: MAX Vandaag, Margriet | Beeld: Pexels