5 manieren om rookgeur permanent te verwijderen

rookgeur
Zo reken je af met rookgeur

Of je nu een huis hebt gehuurd of gekocht waarin de vorige bewoners rookten of een tweedehands auto hebt aangeschaft die naar een asbak ruikt, een rookgeur is nooit prettig. Het kan lang duren voordat die geur vanzelf een beetje minder wordt. Ook een aangebrande pan of een barbecue naast je huis kan lang voor een vieze geur zorgen. Je kunt het proberen te maskeren met allerlei luchtverfrissers, maar er zijn manieren om de rookgeur permanent te verwijderen. Wij geven je 5 tips.

Zo ruikt je huis of auto weer fris.

1. Appels

Appels kunnen goed geurtjes opnemen. Pak een appel en snijd deze doormidden. Leg de twee helften in de ruimte(s) waar het stinkt naar rook en laat ze een nacht liggen. De appel zal de rookgeur opnemen.

2. Azijn

De geur van azijn neutraliseert de rookgeur, waardoor de geur helemaal oplost. Zet wel even een raampje open en sluit huisdieren eventueel op in een andere ruimte, want de azijn kan op je ogen slaan. Zet een pannetje met azijn op het vuur en breng dit aan de kook. Laat de geur van azijn door het hele huis trekken om de rookgeur te elimineren. Je kunt ook een kopje azijn met twee liter warm water mengen en dit als sopje gebruiken om meubels, vloeren en muren mee af te nemen. Kleren kun je simpelweg met een kopje azijn als wasverzachter in de wasmachine doen.

3. Baking soda

Voor tapijt, stoffen banken en de stoffen bekleding van je auto is baking soda de ideale oplossing. Sprenkel de baking soda royaal over het stinkende oppervlak en laat dit 12 tot 24 uur liggen. Pas wel op met dieren en kleine kinderen, houd hun uit de buurt. Stofzuig de baking soda op en herhaal het proces als de rookgeur nog aanwezig is. De baking soda neemt geurtjes en vocht op, waardoor zowel de geur van sigaretten als andere muffe geurtjes verdwijnen.

Werkt dit allemaal niet? Ga dan door naar de volgende pagina voor een hardnekkigere oplossing.

Pagina 1/2